Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019

Julkaistu:

Suomen Kirjasäätiö jakaa Finlandia-palkinnon vuosittain kolmessa kategoriassa. Jaossa on kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot.

Vuoden 2019 tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ovat:

 

Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä
Metsä meidän jälkeemme
Like

Raadin perustelu: "Ajankohtainen, kiihkoton ja moninäkökulmainen metsä- ja ilmastopuheenvuoro, jossa ihmisten luontohavainnot, kokemukset ja tunteet sekä asiantuntijatieto lomittuvat antoisasti ja luontevasti. Kokonaistaideteos on kirjalliselta tyyliltään erinomainen, kuvitukseltaan vaikuttava ja ulkoasultaan lukemaan houkutteleva."

 

Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen
Luiden tie Gulagin jäljillä
Like

Raadin perustelu: "Vaikuttava matkakirja nyky-Venäjältä sekä ankaran poliittisen vallan ja väkivallan julmasta historiasta. Mukaansatempaava ja pysäyttävä tutkielma yksityisestä ja kollektiivisesta muistamisesta ja unohtamisesta - sekä niiden hämmentävästä samanaikaisuudesta, mitä vallanpitäjät hyödyntävät rakentaessaan menneisyydestä suunnitelmiinsa sopivaa kertomusta."

 

Anu Kantola / Hanna Kuusela
Huipputuloiset – Suomen rikkain promille
Vastapaino

Raadin perustelu: "Teos esittelee levollisen kriittisesti mutta arvottamatta Suomen rikkaimman promillen ajatusmaailmaa, valtakytköksiä, asenteita sekä pessimismin ja optimismin aiheita ja laajenee syväluotaavaksi yhteiskunnalliseksi analyysiksi. Onnistuneesti popularisoitu haastattelututkimus saa lukijan pohtimaan sekä eriarvoistumisen henkistä taustaa että hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta globaalisti liikkuvan rahan maailmassa."

 

Taina Tervonen
Hukkuneet
Kustantamo S&S

Raadin perustelu: "Hyytävän vaikuttavan tietokirjan toteuttaminen on vaatinut astumista päivänkohtaisen ja poliittisen pakolaiskeskustelun ulkopuolelle ja katsomaan ihmistä kaaoksen keskellä. Eleettömyydessään vastaansanomaton teos asettaa lukijan silmäkkäin peruskysymysten - elämän traagisuuden ja kuoleman sattumanvaraisuuden - kanssa ja siksi sen viesti on uutisotsikoita kestävämpi. Kuin kuiskaus, joka huutaa."

 

Aapo Roselius ja Oula Silvennoinen
Villi itä – Suomen heimosodat ja Itä-Euroopan murros 1918-1921
Tammi

Raadin perustelu: "Teos tuo uusia, tummia sävyjä myyttiseen kuvaan Suomen heimosotien vapaajoukoista ja SuurSuomen rakentamisesta. Se asemoi heimosodat 1920-luvun alun suurvaltapeliin ja edelleen maailmansotien väliseen aatteelliseen jatkumoon. Dramaattinen tarina yksittäisten ihmisten toiminnasta, motiiveista ja kohtaloista paljastaa, miten sota rikkoo ihmisten ruumiin ja mielen."

 

Andrei Sergejeff
Egyptin historia – Kleopatran ajasta arabikevääseen
Gaudeamus

Raadin perustelu: "Varmaotteinen, rauhallinen ja tyyliltään selkeä teos rakentaa valtavasta aineistosta pitkän kaaren Välimeren ja Lähi-Idän menneisyyteen tavalla, joka hätkähdyttää Eurooppa-keskeistä kouluhistoriaa lukenutta. Teos avaa näkymän koko Lähi-Idän kriisipesäkkeiden menneisyyteen ja taustoittaa kiinnostavasti alueen nykyongelmia ja uutisotsikoita."

 

Äänestä omaa Finlandia-suosikkiasi 24.11. mennessä Kirjasäätiön sivuilla.

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan 27. marraskuuta. Löydät lisätietoja Finlandia-palkinnosta täältä.

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.