Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019

Julkaistu:

Suomen Kirjasäätiö jakaa Finlandia-palkinnon vuosittain kolmessa kategoriassa. Jaossa on kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot.

Vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ovat:

 

Anniina Mikama
Huijarin oppipoika
WSOY

Raadin perustelu: ”Mukaansa­tempaava tarina, jossa eri aika­kaudet sekoit­tuvat kiehtovasti keskenään. Uskottavasti kuvatut henkilöt joutuvat elämässään vaikeiden valintojen eteen, ja lukija jännittää hahmojen rinnalla, uskaltavatko he tehdä itsenäisiä valintoja vai mukautuvatko he ympäristön paineisiin ja ennakkoluuloihin. Seikkailullisen juonen ohella teemoiksi nousevat muun muassa oman polun etsiminen, teknologian mahdollisuudet ja vaarat sekä ystävyyden voima.”

 

Kaija Pannula
Kettujuttuja
WSOY

Raadin perustelu: ”Kasvamista, surun käsittelyä ja ystävyyttä lempeästi käsittelevät tarinat nivoutuvat yhtenäiseksi kertomukseksi, joka tuo esiin elämän haurauden, mutta myös sen rikkauden ja ilon. Kuvat ja tarinankuljetus täydentävät hyvin toisiaan. Seesteisessä ja värimaailmaltaan harmonisessa kuvakirjassa yhdistyy viehättävällä tavalla vanhahtava kuvitustraditio kuvittajan omaan, ennakkoluulottomaan näkemykseen, saaden aikaan puhuttelevan kokonaisuuden.”

 

Marisha Rasi-Koskinen
Auringon pimeä puoli
WSOY

Raadin perustelu: ”Kunnian­himoinen ja moni­tasoinen romaani tempaa lukijansa aika­matkalle ja haastaa miettimään, onko lineaarinen aikakäsitys ainoa tapa hahmottaa elämää. Tietoon perustuva aikakäsitys punotaan mielikuvituksen avulla mysteeriksi, joka tarjoaa yllättäviä käänteitä aivan loppusivuille saakka. Teoksessa yhdistyy taitavasti monia eri genrejä: se on aikamatka, kasvutarina, dystopia, jonka takana heijastuu utopia; se on tarina vallasta ja totalitarismista sekä luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta.”

 

Maria Laakso
Taltuta klassikko!
Tammi

Raadin perustelu: ”Riemas­tuttavan hauska ja asian­tunteva opas, joka taatusti karistaa ennakko­luuloisimmankin lukijan ajatukset klassikkojen tylsyydestä. Raikas ja rehevä kieli irrottelee, haastaa ja huvittaa sekä näyttää, miten klassikot voi tuoda keskelle someaikaa. Viihdyttävä teos tarjoaa uusia näkökulmia myös aikuislukijalle.”

 

Tomi Kontio ja Elina Warsta
Koira nimeltään Kissa tapaa kissan
Teos

Raadin perustelu: ”Lempeä ja viisas kirja hetkessä olemisesta, ystä­vyydestä, itsenäisyydestä ja turvasta. Elämänmakuinen ja rosoinen, mutta samalla lämpimästi kerrottu tarina tarjoaa syvällistä pohdintaa oman tien löytämisen tärkeydestä. Raikas ja tyylillisesti eheä kuvitus tukee saumattomasti tarinan tunnelmaa. Kokonaisuudessaan teos tarjoaa elämyksiä monenikäisille lukijoille.”

 

Lena Frölander-Ulf
Nelson Tiikeritassu / Nelson Tigertass
Teos / Förlaget

Raadin perustelu: ”Viisas ja vaikuttava lasten­kirja, jossa on perinteisen seikkailu- ja saturomaanin tuntua. Teos käsittelee koskettavasti nyky-yhteiskunnan epäkohtia, mutta säilyttää silti toiveikkuutensa: turvattomuuden ja vääryyden voi voittaa ystävyyden ja rohkeuden avulla, kun ei anna ennakkoluulojen rajoittaa elämää. Lämmin ja elämänmakuinen teos, jonka kuvitus helpottaa tarinan seuraamista.”

"En klok och imponerande barnbok som påminner om en traditionell äventyrs- och sagoroman. Verket behandlar på ett gripande sätt missförhållanden i det moderna samhället, men bevarar ändå sin optimism: osäkerhet och orättvisa kan övervinnas med vänskap och mod, om man inte låter fördomar begränsa livet. En varm och livsnära bok med illustration som gör det lättare att följa berättelsen."

 

Äänestä omaa Finlandia-suosikkiasi 24.11. mennessä Kirjasäätiön sivuilla.

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan 27. marraskuuta. Löydät lisätietoja Finlandia-palkinnosta täältä.

Lisää luettavaa