Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2019

Julkaistu:

Suomen Kirjasäätiö jakaa Finlandia-palkinnon vuosittain kolmessa kategoriassa. Jaossa on kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot.

Vuoden 2019 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat ovat:

 

JP Koskinen
Tulisiipi
Like

Raadin perustelu: ”Kirja kertoo pojasta, joka haluaa siivet eli toteuttaa lentäjän unelmansa. Kertomus vie lama-Amerikasta työläisten paratiisia rakentavaan Neuvosto­liittoon. Traaginen tarina vallan­käytöstä, vakoilusta, vainosta, epäilyistä ja sairaasta maailmasta. Päähenkilö selviytyy kaikista hurjista koettelemuksista unelmansa voimalla. Teoksessa yhdistyvät kiinnostava aihe ja mukaansatempaava tarina.”

 

Hanna-Riikka Kuisma
Kerrostalo
Like

Raadin perustelu: ”Rankka, ajan­kohtainen ja kunnian­himoinen aihe. Ydin­perheiden unelmaksi rakennettu alue on muuttunut ongelma­lähiöksi. Kirjailija käsittelee surullisia elämän­kohtaloita erityisellä lämmöllä ja ennen kaikkea tuomitsematta. Kirjassa on useita kertojaääniä, joista rakentuu ehjä kokonaisuus. Kirja heijastaa suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta ja huono-osaisuuden periytymistä.”

 

Pajtim Statovci
Bolla
Otava

Raadin perustelu: ”Järkyttävä ja koskettava romaani, joka lumoaa ilmaisuvoimallaan. Kirja kertoo menettämisestä, raakuudesta, pahuudesta, kaiken turhuudesta sekä ymmärtämättömyydestä kaikkein läheisimpiä kohtaan mutta myös rakkaudesta ja uskollisuudesta. Jugoslavian hajoamissodat vaikuttavat taustalla monin eri tavoin ihmisten kohtaloihin. Kuinka selviytyä, kun ei voi olla sellainen ihminen kuin on ja haaveet toteutuessaan särkyvät.

 

Johanna Venho
Ensimmäinen nainen
WSOY

Raadin perustelu: ”Tarina on kerrottu uskottavasti, herkästi ja kauniilla kielellä. Sylvi Kekkosesta muotoutuu elävä ihminen ja hänen persoonastaan ymmärrettävä. Kirja kertoo yksinäisyydestä ja valinnoista, joita ihminen pyrkii selittelemään itselleenkin yhä uudelleen. Kuitenkin kaiken tuskan läpi heijastuu toivo, lämpö ja anteeksianto. Uhrautuvan ja älykkään Sylvin fiktiivinen ääni on tärkeä ja merkittävä.”

 

Mikko Rimminen
Jos se näyttää siltä
Teos

Raadin perustelu: ”Kirjasta tekee poikkeuk­sellisen sen erikoinen kertoja­ratkaisu, uudis­sanojen keksiminen, onnistuneiden adjektiivien viljely sekä hulvaton kielellä iloittelu, joka ei hellitä hetkeksikään. Yksinäisen ja huonosti itseään ilmaisevan ihmisen eristäytyminen muista johtaa noloihin tilanteisiin. Synkästä ja melankolisesta pohjavireestä huolimatta tarina ei jätä vakavaksi.”

 

Monika Fagerholm
Kuka tappoi bambin?Vem dödade bambi?
Teos / Förlaget

Raadin perustelut: ”Kirja kuvaa niitä vaikutuksia, joita raaka teko aiheuttaa tekijöille, heidän perheilleen, ystävilleen ja yhteisölle. Teko ei tuhoa pelkästään uhria, vaan uhreja ovat myös tekijöiden ympärillä olevat ihmiset. Intensiivinen tunnelma sekä maaginen ja taitavasti rytmitetty kieli vievät mukanaan. Teos muistuttaa, kuinka ainutlaatuista on kasvu aikuiseksi ja kuinka pysyvät jäljet siitä jäävät tulevaan.”

 

 

Äänestä omaa Finlandia-suosikkiasi 24.11. mennessä Kirjasäätiön sivuilla.

Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan 27. marraskuuta. Löydät lisätietoja Finlandia-palkinnosta täältä.

Lisää luettavaa