Kuulumisia Kirjahyllystä: Syksy on kirjamessujen aikaa! Tämän kuukauden kirjeessä otamme valokeilaan Otavan messuvastaavan, Jenni Lindvallin.

Julkaistu:

 

Miten päädyit rooliisi messuvastaavana?

Toimin aiemmin Suomalaisen Kirjakaupan digimarkkinointitiimissä. Otavan aiempi messuvastaava jäi pois tehtävistään, ja minua pyydettiin tilalle. Iso osa työnkuvasta on messujen rakentamista, mutta pestiin kuuluu myös paljon muuta. Olen aikaisemminkin ollut työtehtävissä kirjamessuilla toisen kustantamon leivissä, joten innostuin tehtävänkuvasta heti! Kirjamessut ovat aina olleet mielestäni ihana ja spesiaali tapahtuma.

Mitä messuprosessi pitää sisällään?

Messutyö alkaa jo vuoden alussa, kun kustantamon messuvastaava kokoaa ohjelmaehdotukset ja lähettää ne itse messuille. Varsinainen työ alkaa, kun saamme aikataulut kirjamessuilta. Varmistamme ensin, että mahdollisimman moni kirjailija on saanut paikan messuilta ja yritämme parhaamme mukaan saada optimaaliset ajat kullekin. Messuohjelman perusteella teemme oman osastomme ohjelman ja signeerausaikataulun. Kun tämä palapeli on kasassa, alkaa kirjailijoiden kontaktointi ja sopivien haastattelijoiden etsiminen.

Onko työ vastannut odotuksiasi?

Suurimmissa määrin kyllä, mutta kyllähän se yllätti, kuinka suuri kattaus kirjailijoita Otavalla todella onkaan. Työskennellessäni aiemmin pienemmässä kustantamossa, oli mittakaava täysin eri. Pienempien kustantamoiden ohjelmassa esiintymisiä saattaa olla kymmeniä - nyt vastuullani on satoja esiintymisiä.

Mikä on ollut suurin haaste?

Kokonaisuuden hahmottaminen. Hypättyäni näin ison organisaation jäseneksi on välillä ollut haastavaa pitää kaikki langat käsissä. Ajat ovat epävarmat ja viime hetken muutoksia tulee auttamatta.

Mitä odotat eniten messuilta?

Sitä ihanaa tunnetta, kun näkee oman työn hedelmät - eli kirjailijat lavalla loistamassa ja puhumassa kirjoistaan!

Miten kirjamessut eroavat toisistaan?

Olemme mukana Helsingin lisäksi Turun, Tampereen ja Jyväskylän kirjamessuilla. Olen itse Oulusta kotoisin, joten pidän myös suuressa arvossa pienemmän skaalan kirjamessuja Helsingin ulkopuolella. Minusta on hienoa, ettei kaikki keskity vain pääkaupunkiseudulle. Jokainen tapahtuma on omanlaisensa kokonaisuus, johon täytyy suhtautua hieman eri tavalla. Meillä on kirjailijoita ympäri Suomea, ja pidämme paikallisuutta tärkeänä. Pienemmät messut ovat myös mahdollisuus korostaa eri kirjailijoitamme tasa-arvoisesti, sillä kaikki eivät valitettavasti kaikkialle mahdu mukaan.

Mikä on ollut positiivista ja kivaa työssäsi?

Turun messut olivat menestys, ja oli ilo olla siellä paikan päällä näkemässä oman työn hedelmät. Itse prosessissa on parasta, kun on pyöritellyt jotain osasta pitkään, ja se vihdoin loksahtaa paikoilleen. Lisäksi meillä on ihana tiimi, jonka kanssa on hauskaa tehdä töitä.  

Kirjamessut järjestetään:

  • HELSINKI: 28.-31.10.2021
  • JYVÄSKYLÄ: 20.-21.11.2021
  • TAMPERE: 4.-5.12.2021 
Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.