Kuulumisia kirjahyllystä: Tämän haluat lukea! Trillerimäisen vetävä Vakoojajahti kertoo Venäjän vakoiluohjelmasta ja heijastaa myös nykypäivää

Julkaistu:

Gordon Coreran tietokirja Vakoojajahti vie mukanaan ensimmäiseltä sivulta alkaen! Oxfordissa ja Harvardissa opiskellut Corera toimii BBC:n turvallisuusasioiden kirjeenvaihtajana, ja nyt kirjailijana. Vakoojajahti on kuvaus Venäjän illegaaliohjelmasta ja FBI:n operaatiosta, jolla venäläisagentit saatiin kiinni.  

Vuonna 2010 Wienin lentokentällä nähtiin vakoojanvaihto, joka oli kuin suoraan kylmään sotaan sijoittuvasta trilleristä. Venäjän viranomaiset toivat paikalle neljä miestä, jotka olivat istuneet vankilassa vakoilusta syytettynä. Yksi näistä oli Sergei Skripal, josta tuli myöhemmin kuuluisa jouduttuaan myrkytetyksi Englannissa. Yhdysvalloista saapuneessa lentokoneessa oli kymmenen Venäjän hyväksi toiminutta vankia, joista suurin osa oli elänyt lännessä valehenkilöllisyyden turvin jopa vuosikymmeniä. 

Gordon Coreran Vakoojajahti kertoo, miten Neuvostoliitossa kehitetyn illegaaliohjelman vakoojat kävivät läpi perusteellisen koulutuksen ja asettuivat kohdemaihinsa valehenkilöllisyyden turvin. Valehenkilöllisyydet olivat niin todellisia, että he saattoivat jopa saada lapsia, jotka eivät tienneet vanhempiensa taustaa. Illegaalien päämääränä oli löytää kohdemaastaan henkilöitä, joita Venäjä voisi hyödyntää. 

Vakoojasukupolvia esitellään kirjassa kolme: alkuperäiset illegaalit elivät vuosikymmeniä valerooleissaan, vaikka heidät lähettänyt järjestelmä luhistui. Niin sanotut oikean nimen illegaalit taas eivät joudu piilottelemaan venäläisyyttään, sillä avautuneessa maailmassa he voivat asettua asemapaikkoihinsa omalla nimellään. Uusin sukupolvi toimii verkossa ja voi luoda koko ajan uusia digitaalisia henkilöllisyyksiä sosiaalisen median alustoille. Tämä laajamittainen vaikuttamistyö näkyi esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa vuonna 2016. 

Vuonna 2010 pidätetyt illegaalit olivat olleet pidätyshetkellä FBIn seurannassa jo kymmenen vuotta. Hienovarainen operaatio salakuunteluineen ja vastapuolelle solutettuine myyrineen huipentui nopeaan ja perusteelliseen operaatioon, jossa ajoitus ei saanut pettää. Corera kuvailee, miten vakoojia ei diplomaattisista syistä tuomittu oikeudessa, vaan vaihdettiin Venäjän vankiloissa istuviin henkilöihin.  

Vakoojajahti on paitsi mielenkiintoinen ja mukaansatempaava, myös ajankohtainen lukukokemus. Illegaaliohjelma ei ole loppunut, ja Vladimir Putin itse valvoi illegaaleja nuorena KGB-upseerina. Putin uskoo edelleen, että länsi pyrkii horjuttamaan Venäjää, jonka tulee varmistaa kaikin keinoin vakaus kotimaassa ja lähialueilla. Siksi sen on ylläpidettävä epävakautta muualla, hankittava salaista tietoa ja provosoitava vastakkainasetteluja. Tässä työssä Venäjän tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut ovat päivittäneet Neuvostoliiton kehittämän illegaaliohjelman 2020-luvulle. 

 

Teksti: Tuuli Penttilä 

Kirjoittaja on Otava-kustantamon viestintäsuunnittelija. 

 

Gordon Corera: Vakoojajahti (Atena, 2022) 

 

 

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.