Kuulumisia kirjahyllystä: Ota somehaaste vastaan! Osallistu #kevätotavankirjastossa-kisaan – yhteistavoitteena lukea kaikki Otavan kirjaston 300 kirjaa!

Julkaistu:

Neljä kirjagrammaajaa ideoi  Instagramiin hauskan haasteen, joka alkaa huhtikuussa. Leikkimielisessä #kevätotavankirjastossa-haasteessa tavoitteena on lukea mahdollisimman paljon Otavan kirjastossa ilmestyneitä kirjoja. 

  
Haasteen vetäjä, Tiian lukupäiväkirja -tilin Tiia Oikarinen, miten ja milloin sinä päädyit osaksi Instagramin kirjagram-yhteisöä? 
  Olen pitänyt lukupäiväkirjaa itselleni vuodesta 2006 saakka. Pari vuotta sitten ajattelin, että miksi en siirtyisi digitaaliseen versioon. Instagramissa olin törmännyt kirjatileihin, ja siitä se ajatus lähti. Perustin tilini Tiian lukupäiväkirja vuoden 2019 viimeisinä päivinä. 
 
Mikä kirjagramissa on mielestäsi parasta? 
  Yhteisöllisyys! Kirjagramissa kaikki puhaltavat yhteen. Jokaiseen asiaan saa varmasti kaverin ja jokaiseen kysymykseen vastauksen. Ilmapiiri kirjagramissa on salliva: jokainen saa olla sellainen kuin on. Negatiivisia kommentteja ei tule, vaan keskustelu on antoisaa ja mukavaa. 
 
Miten #kevätotavankirjastossa-haaste sai alkunsa? 
  Keksin viime syksynä Syksyn keltaiset lehdet -lukukilpailun Tammen Keltaisesta kirjastosta. Jo sen aikana muutamien kirjagrammaajien kanssa virisi idea Otavan kirjaston vastaavasta kisasta. Otava tarjoutui palkintosponsoriksi, ja #kevätotavankirjastossa-kisaa järjestämään löytyi hyvä porukka. 
 
Ketkä haastetta vetävät?  

  Minun lisäkseni Vehka Kurjenmiekka (@kellopelikirjasto), Anna Seppä (@maijalankirjastossa) ja Sanna (@santta74). 
 
Miten haasteeseen voi osallistua? 
  Haasteeseen voi osallistua lukemalla huhtikuun aikana yhden tai useampia Otavan kirjaston kirjoja. Kun kirjoista postaa huhtikuussa hashtagilla #kevätotavankirjastossa, pisteet lasketaan ja on kilpailussa mukana. Haasteeseen voi osallistua matalalla kynnyksellä lukemalla yhdenkin kirjan. Voin kyllä luvata, että innostus karkaa käsistä. Syksyn haasteessa osa lukijoista innostui hurjiin, yli sadan luetun kirjan suorituksiin! 
 
Instagramin kirjagram-yhteisö on tunnettu lämpimästä yhteishengestään. Uskotko, että tämä edesauttaa ihmisten halua lähteä mukaan yhteisiin lukuhaasteisiin, kuten #kevätotavankirjastossa? 
  Tietysti! Ja into tarttuu. Edellinenkään haaste ei aluksi innostanut osallistumaan, mutta kun kirjoja ja huikeita lukukokemuksia hehkutettiin, moni lähti mukaan. Kirjagram tarvitsee yhteisiä tempauksia. On mukavaa nähdä, mihin me yhteisönä kykenemme. 
 
Mikä on oma lempikirjasi Otavan kirjastosta ja mitä aiot itse lukea haasteeseen? 
  Lempikirjani Otavan kirjastossa on Emma Clinen Tytöt sekä Philippe Claudelin Harmaat sielut. Niissä on jotain älyttömän kaunista. 
  Haasteeseen aion lukea mahdollisimman monta kirjaa. Lukupinostani löytyy huhtikuuta varten muun muassa Carol Shieldsin Kivipäiväkirjat, Ian McEwanin Mustat koirat ja Margaret Atwoodin Sokea surmaaja. 

  Me järjestäjät emme osallistu varsinaisiin kisakahinoihin, vaan kerrytämme yhteispottia ja vinkkaamme hienoista teoksista. Kirjagramin yhteistavoitteena on lukea jokainen Otavan kirjastossa ilmestynyt teos. Tuleekohan kaikki luettua? Me järjestäjät autamme myös tässä tavoitteessa. 

Mikä sinua ja muita haasteen vetäjiä kiehtoo laadukkaan maailmankirjallisuuden, kuten Otavan kirjaston kirjojen, lukemisessa? 

Tiia: Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa erityisesti lukea elämästä eri puolilla maailmaa. Otavan kirjasto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tähän. 
Vehka: Minua kiehtoo Otavan kirjaston lukemisessa se, ettei koskaan oikein tiedä, että mitä tuleman pitää – ainakaan itselle vieraiden kirjailijoiden kohdalla – mutta voi kuitenkin luottaa siihen, että kirjat ovat tavalla tai toisella kiinnostavia lukukokemuksia. 
Sanna: Olen nuoresta saakka tykännyt lukea kaikenlaista kaunokirjallisuutta. Otavan kirjaston kaltaisissa sarjoissa pääsee kurkistamaan eri maiden tapoihin ja kulttuureihin sekä tutustumaan eri kirjailijoihin. Samalla tulee luettua muun muassa fantasiaa, maagista realismia, dystopiaa ja niin edelleen… Kaikkea, mikä jää normaalisti vähän vähemmälle lukemiselle. 

Anna: Minä olen päätynyt Otavan kirjaston pariin teini-iässä, kun kirjastoauton nuorten osasto ja fantasia oli kahlattu läpi. Silloin ainakin Ian McEwanin Sovitus ja Olga Tokarczukin Päivän talo, yön talo olivat järisyttäviä lukukokemuksia, joiden jälkeen aloin ihan tietoisesti etsiä käsiini Otavan kirjastoa. Tiedän, että sarjaa lukiessa vastaan tulee laadukkaita ja kiinnostavia kirjoja ja säännöllisesti myös loistavia helmiä. Viimeksi itselleni tällainen oli sarjan uusin kirja, Alba de Cespedesin Kielletty päiväkirja. 

 

Mikä Otavan kirjasto?

  • Otavan kirjasto on Kustannusosakeyhtiö Otavan vuonna 1982 perustama kirjasarja, joka tunnetaan laadukkaista käännösromaaneistaan.  
  • Sarjassa on ilmestynyt jo lähes 300 teosta. Otavan kirjaston kirjailijat ovat arvostettuja ja palkittuja maailmankirjallisuuden mestareita. Joukkoon kuuluvat esimerkiksi Colson Whitehead, Ian McEwan, Siri Hustvedt ja Margaret Atwood.  
  • Otavan kirjaston 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Otava jakaa sarjaan liittyviä kirjavinkkejä, lukuhaasteita ja kaikkea muuta kivaa sosiaalisen median tileillään.  
  • Seuraa Otavaa (@otavankirjat) Instagramissa ja Facebookissa ja pysyt mukana juhlavuoden viimeisimmistä käänteistä! 

 Teksti: Tuuli Penttilä 

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.