Nainen, oletko liian utelias, liian seksikäs, liian äänekäs, liian kuriton? Hyvä, jatka samaan malliin!

Julkaistu:

Omaa polkuaan kulkemalla saattaa leimautua kauheaksi akaksi, mutta nimitys kannattaa ottaa ilolla vastaan. Kaisa Pulakan Kurittomat esittelee historian kurittomat naiset ja kertoo, miksi heistä on syytä ottaa mallia. 

Kun naisiin kohdistuvia asenteita muokataan, on syytä tietää mistä ne juontavat juurensa. Kaisa Pulakan tietokirja Kurittomat - Jumalattaria, nykynaisia ja muita kauheita akkoja (Atena, 2021) esittelee historian, myyttien, jumaltarujen ja nykypäivän ”kauheat akat”, jotka omalla käytöksellään inspiroivat maailmaa  ja etenkin naisiin kohdistuvia asenteita muuttumaan.   
 
Kauhea akka on naishahmo, jonka patriarkaatti näkee hankalana. Sellaiset naiset laitetaan ruotuun”, alistetaan haluttuun käytökseen. Kaikki tähän eivät kuitenkaan suostu. Historiassa miesten ylivaltaa vastaan taistelleet naiset ovat nykypäivän esikuvia. Kurittomat-teoksessa esitellään useita tällaisia naisia: muun muassa Aatamin ensimmäinen vaimo Lilith, joka ei alistunut miehensä tahtoon vaan karkasi ilakoimaan demonien kanssa, Amatsonit eli hurjat naissoturit, Kalevalan Louhi, lippaan avannut Pandora ja Egyptin laajasti oppinut kuningatar Kleopatra. 

"Kauhea akka on naishahmo, jonka patriarkaatti näkee hankalana."

Jokaisen luvun päätteeksi teoksesta löytyy kauheille akoille omistettuja kirje, jossa Pulakka tekee omia tulkintojaan mytologisista hahmoista ja tuo hahmot virkistävästi osaksi tätä päivää.  

Historiallisten ja myyttisten vertausten avulla pohdiskellaan nykypäivän naisten elämää. Teoksessa tarkastellaan esimerkiksi Vauva.fi-sivustoa, äitien keskinäistä kilpailua sekä naisten yhteistyötä ja keskinäistä solidaarisuutta. Teoksessa käsitellään rennoin ottein myös seksuaalisuutta, sukulaissuhteita, syntymää ja kuolemaa. Jokaista aihetta siivittävät Pulakan omat, humoristisin ottein kerrotut kokemukset. 

Vaikka historiamme on paikoin karu, sitä pois pyyhkimällä tai sivuuttamalla ei opita nykypäivän ongelmista. Tämä teos kaikessa viihdyttävyydessään ravistelee tunnistamaan yhteiskunnan rakenteisiin pesiytyneen epätasa-arvon.  

Eerika Mäki-Paavola 

Kirjoittaja on Kustannusosakeyhtiö Otavan viestinnän harjoittelija. 

 

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.