Kuulumisia kirjahyllystä: Nämä historialliset romaanit sinunkin kannattaa tänä syksynä lukea

Julkaistu:

Historiallisten romaanien suosio kasvaa kohisten. Ota nämä teokset haltuun, ja tiedät, mistä tänä syksynä puhutaan. 

Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär 

Huikaiseva historiallinen romaani rikoksesta, joka erottaa siskokset,  ja rakkaudesta, joka asettaa ihmisen palvelemaan toista.  

1900-luvun alun Paraisilla kahden siskoksen työpesti kartanon apulaisina päättyy hirvittävään veritekoon. Parikymmentä vuotta myöhemmin Pariisissa: maailmankuulu Gertrude Stein ja Alice B. Toklas pestaavat kahden naisen talouteensa keittäjättäreksi suomalaisen Margitin, toisen Paraisten tragedian sisaruksista. Keittäjättären ja palvelijan roolit määrittävät sekä Margitia että Alicea, joka on Steinin rakastettu, kustannustoimittaja, muusa ja konekirjoittaja. Naisten välille syntyy erikoinen luottamus ja jännite. Mutta Margitin synkkä salaisuus ei jätä ketään rauhaan. 

 Neiti Steinin keittäjätär

 

Gigi Griffiths: Keisarinna 

On vuosi 1852, ja Baijerin herttuan tyttären Helenen on määrä avioitua Itävallan keisari Fransin kanssa. Kun hänen nuorempi villikkosisarensa Sisi ja Frans kohtaavat sattumalta palatsin puistossa, jotakin herää heti. Pian Sisin ja Fransin on päätettävä, kuuntelevatko he sukujensa vaatimuksia vai oman sydämensä ääntä, ja koko Euroopan historia on muuttava suuntaa. Omapäisen ja rohkean Sisin tarina vie loisteliaisiin tanssisaleihin, uljaiden ratsujen selkään ja kietoo lukijan ehkä yhden maailman romanttisimman tosirakkaustarinan pauloihin. 

Ikonisen keisarinna Elisabetin, "Sisin", kuohuvan romanttinen tarina löytyy myös Netflix-uutuussarjana! 

Keisarinna

 

Hannu Salmi: Tunteiden palo 

Elävästi kirjoitettu tosikertomus historiallisesta suuronnettomuudesta, Turun palosta.  

Syyskuun 4. päivänä 1827 Turussa valloilleen päässyt tulimyrsky oli historian taitekohta ja aikalaisille ennennäkemätön järkytys. Vaikuttava kirja tempaisee lukijan aikamatkalle suurpalon kauhujen keskelle. Teos keskittyy Turun palon kokeneiden ihmisten kokemuksiin ja tunteisiin. Se kuvaa epätoivoa ja menetyksen musertavuutta mutta myös myötätuntoa ja auttamishalua onnettomuuden hetkellä. Kirja pohtii erityisesti kysymystä syyllisyydestä ja sitä, miten palon muisto elää yhä. Turun palosta tulee syksyllä kuluneeksi 195 vuotta. Tämä on ensimmäinen kattava tietoteos aiheesta sitten vuoden 1930. 

Tunteiden palo

 

Olli Jalonen: Stalker-vuodet 

Vuonna 1974 opiskelija Tampereen yliopistosta määrätään raportoimaan entisten koulutoveriensa elämästä ja poliittisista asenteista. Tuntuu hyvältä olla osa jotakin suurta. Mutta on vaikea lähestyä toista ja esittää, ettei tiedä mitä tietää. Työ vie aikaa, jota ei pian ole enää oikeille ystäville. Se, mikä aluksi tuntui kunniatehtävältä, alkaa muuttua kiristäväksi pakkopaidaksi. Vahvatunnelmainen romaani on lähihistoriamme henkisen ilmapiirin ruumiinavaus ja leikkaus syvälle suomettumisen ja lama-ajan psykologiaan. Ihminen on aina sama mutta ei koskaan irrotettavissa ajastaan. 

Helsingin Sanomat pohti ylistävässä arviossaan, voisiko Jalonen voittaa tällä romaanilla kolmannen kerran Finlandian. 

Stalker-vuodet

 

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme 

Dramaattisessa historiallisessa romaanissa rakkaimmat muistot ovat kaikkein kielletyimpiä.  

Helsinki 1958. Elannon leipätehtaalla vuosikymmeniä työskennellyt Sofia huomaa mustan Pobeda-auton ilmaantuneen tehtaan portille. KGB:n nahkatakkiset miehet antavat Sofialle tehtävän viedä merkillinen kirjepaketti Leningradiin, kaupunkiin, jonka hän tunsi tsaarinajan Pietarina. Siellä hän palveli Jusupovien palatsissa ja rakastui vallankumoukselliseen Borikseen, hevosrenkiin, joka muutti maailmaa. Paluusta Leningradiin muodostuu Sofialle hänen elämänsä mittainen matka halki Venäjän vallankumouksen, Leninin valtaannousun, kommunismin rakentamisen ja hetkien, jolloin vallankumous söi omat perillisensä.  

Toivon että tapaamme

 

Petra Rautiainen: Meren muisti 

Mestarillinen kertomus 80-luvusta, Norjan Lapista, öljynporauksesta ja merten suojelun alkuhämäristä. 

”Minä tiedän, että meren alle voi kuolla muullakin kuin yhdellä tavalla.” 

Aapa palaa valtameren takaa vanhaan kotikyläänsä Norjan Ruijaan. Hänellä on yksi päämäärä: puhua vastahankaiset kyläläiset edustamansa öljy-yhtiön puolelle. Tehtävää vaikeuttaa vuosien takainen, kylää koskettanut merellä sattunut onnettomuus, joka liittyy läheisesti myös Aapan omaan kipeään menneisyyteen. 

Pystyykö ihminen sivuuttamaan alkukantaiset tunteensa ja valjastamaan ne hyötykäyttöön? Ja ennen kaikkea: pystyykö ihminen kesyttämään arvaamattomana vellovan, haavoitetun meren? 

Meren muisti

 

Asko Sahlberg: Marraskuun mies 

Mestarillinen kertoja sukeltaa sodan varjoista versovaan uuteen maailmaan. 

Marraskuu 1918: Koleana yönä pikkukaupunkiin ilmestyy varjomainen hahmo ryysyissään. Kukaan ei tiedä mistä hän on tullut, mutta pian hänellä on suuri vaikutus kaupunkiin. 

Marraskuu 1939: Pilvisenä aamuna kivihuvilan portaille astuu ahneudestaan tunnettu mies, joka on valmis luopumaan kaikesta. 

Marraskuun mies -romaanissa traagisen ja koomisen sävyt vuorottelevat hallitusti kuin kolikon kaksi puolta. Menestyksen pakko, elämän merkityksen etsintä ja ihmisyyden rajat nousevat pintaan, kun nuori kansakunta pyrkii jättämään menneisyyden taakseen paremman tulevaisuuden tähden. 

Marraskuun mies

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.