Kuulumisia kirjahyllystä: Kirjamessut tulevat taas! Mutta tiedätkö kuinka ne syntyvät?

Julkaistu:

Kirjamessukausi alkoi Turun Kirjamessuilla lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kysyimme Otavan kirjamessutuottaja Ilmo Muuroselta ja Otavan kirjakaupan myymäläpäälliköltä Eija Vennolta, kuinka messut syntyvät, mikä messuissa on haastavinta sekä tietenkin, mikä on parasta. 

 

Mikä on työnkuvasi kirjamessuihin liittyen? Mitä se sisältää?   

Eija: Turun kirjamessuille teemme valikoiman, tilausmäärät ja tilaukset Kirjavälitykselle. Helsingin messuille Otavan osaston tilausmäärät kirjoittain 

Ilmo: Työnkuvani on vastata Otavan kustantamoiden ohjelmista Helsingin, Turun, Jyväskylän ja Tampereen kirjamessuilla. Käytännössä tämä tarkoittaa yhteydenpitoa ja asioiden hoitamista kirjailijoiden, kirjamessujärjestäjien, kustantamoiden ja muiden messuihin osallistuvien tahojen välillä. Tämä vaatii organisointi- ja paineensietokykyä sekä Otavan kustannusohjelman tuntemusta. 

 

Mitkä asiat messujärjestelyissä ovat haastavia?   

Eija: Haastavinta on ennustaa, minkä kirjan myynti tulee yllättämään - eli mustan hevosen arvaaminen ennakolta. 

Ilmo: Suurin haaste on se, että pitää päästä eroon kaiken hallittavuuden illuusioista. Virheitä sattuu, kokonaisuus on tärkein. Pitää olla pedantti ja suurpiirteinen samaan aikaan. 

 

Mikä on parasta?  

Eija: Parasta on olla mukana luomassa vuoden jättitapahtumaa: nähdä miten osaset loksahtelevat yhteen ja isot kokonaisuudet käsittämättömästi valmistuvat juuri oikeaan aikaan. 

Ilmo: Parasta ovat onnistumisen tunteet, inspiroivien ihmisten kanssa työskentely sekä tieto siitä, että on mahdollistamassa suomalaisen kirjallisen kulttuurin jatkuvuutta.    

 

Miksi kirjamessut ovat tärkeät?   

Eija: Lukevat ihmiset rakastavat kirjamessuilla kuljeskelua. Messuilla tavoittaa koko kirjavuoden ikään kuin yhteenvetona, ja myös edulliset messuhinnat ennen joulua ilahduttavat monia. Lokakuun loppu tarjoaa kirjamessujen muodossa pakopaikan viikonlopuksi, sekä koko marraskuuksi messuilta hankittujen kirjojen parissa. 

Ilmo: Kirjamessut ovat näkyvyydeltään tärkeimpiä kirja-alan tapahtumia, joissa kohdataan kirjoista ja kirjallisuudesta kiinnostuneita ihmisiä. Messujen avulla vahvistetaan käsitystä kirjallisuudesta itseisarvoisena taiteen muotona, korostetaan lukutaidon välttämättömyyttä yhteiskunnallisessa toimijuudessa sekä tuodaan esiin tarinoiden voima uusien maailmojen avartajana.   

 

Mitä vinkkaisit ensikävijälle? 

Eija: Älä etene liian nopeasti, anna katseen rauhassa kiertää pöytiä. Ja jos (kun) kassit alkavat painaa, vie ne narikkaan, niin jatkat keveämmin askelin. 

Ilmo: Kannattaa rohkeasti mennä kuuntelemaan erityyppisiä ohjelmanumeroita ja yrittää mahdollisimman monipuolisesti tutustua entuudestaan itselle tuntemattomiin kirjailijoihin ja kirjoihin. Ennakkoluuloton asenne ja uteliaisuus kuuluvat olennaisesti kirjojen lukemisesta syntyvään nautintoon ja kokemuksellisuuteen.       

 

Mille messuille osallistut itse?   

Eija: Olen Helsingin messuilla perjantaina ja sunnuntaina Otavan osastolla. Nähdään siellä! 

Ilmo: Helsinki, Turku, Jyväskylä, Tampere.   

 

Mitä odotat eniten?   

Eija: Hyviä messumyyntejä! 

Ilmo: Säpinää messuilla sekä kirja-alan ihmisten kohtaamisia.   

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.