Kuulumisia Kirjahyllystä: Marraskuun ruokavinkki: Maa-artisokka-sienipizzat

Julkaistu:

Testaa! Maa-artisokka-sienipizza on pikkujoulujen ihana herkku 

Pikkujoulukausi on pyörähtänyt käyntiin ja saanut juhlien järjestäjille mietintämyssyt päähän: mitä tarjoilla vieraille? 
 
Pimeän kauden tarjottavia suunnitellessa voi lähteä makumatkalle vaikkapa aurinkoiseen Italiaan. Juha Berglundin ja Antti Rinta-Huumon teos Viini, ruoka & hyvä elämä – Teemamaa Italia kokoaa yhteen vuoden 2022 parhaat viinit ja niihin sopivat suosikkireseptit.  
 
Jo kirjan selailu saa makunystyrät heräämään. Maa-artisokka-sienipizzaresepti vakuuttaa: näitähän voi tarjoilla loppusyksyn illanistujaisten alkupalana, tai miksei vaikka pääruokanakin.  

Nämä pikkupizzat tuovat hauskaa vaihtelua peruspizzalle, kun tomaattikastikkeen sijasta pohjalle levitetään smetanaa. Sienipizzat mukautuvat lähes jokaiseen ruokavalioon, sillä kyseessä on kasvisruoka, johon ei käytetä kananmunaa. Mikäli olet syksyn mittaan poiminut metsäsieniä varastoon, tässä on herkullinen keino hyödyntää niitä.  
 
Jos metsäsieniä ei löydy kotoa, nappaa kaupasta mukaan tarvittavat ainekset. 

Maa-artisokka-sienipizza (8 kpl) 
 
Pohja:  
 
10 g hiivaa 

2 ½ dl vettä 

1 rkl öljyä 

1 tl suolaa 

n.6 dljauhoja 

Täytteet: 

4 maa-artisokkaa 

400 grammaa metsäsieniä paistettuna 

suolaa 

mustapippuria 

2 dl smetanaa 

200 g juustoraastetta 

1 dl rakuunaa hienonnettuna 
 
Pizzojen valmistamiseen kannattaa varata noin 40 minuuttia ja paistamiseen 10 minuuttia.  
 
Valmistus:  

Aloita liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy. Sekoita suola ja jauhot keskenään ja lisää nesteeseen. Alusta tasaiseksi taikinaksi ja anna kohota puoli tuntia.  

Valmistele täytteet taikinan kohotessa. Pese maa-artisokat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista metsäsienet öljyssä. 

Kauli tai painele pizzataikina pieniksi pyöreiksi kiekoiksi.  

Levitä pizzojen pinnalle smetanaa, maa-artisokkaviipaleita, sieniä, juustoraastetta sekä hienonnettua rakuunaa. 

Paista pikkupizzoja leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.  

Mikäli kaipaat pizzatarjoiluusi sopivaa juomaa kylkeen, ei hätää! Viini, ruoka & hyvä elämä auttaa tässäkin pulmassa, sillä teoksesta löytyy top 10 -viinilista pizzan kera. Listasta pistää silmään erinomainen ja harmoninen viini, joka on luokiteltu enemmän kuin hintansa arvoiseksi. Espanjan Galician alueen Ailalá 2018 -valkoviini on oiva kumppani sienipizzalle.  
 
Viinin aromeissa on makeaa punaista omenaa, mangoa, verigreippiä ja kukkaisuutta. Kuivan, leveän hedelmäinen maku saa ryhdin eloisasta hapokkuudesta, yrttisyydestä ja valkopippurisesta mausteisuudesta. 
 
Näiden makuyhdistelmien avulla jokainen pääsee pienelle makumatkalle Italiaan! 

Teksti: Eerika Mäki-Paavola 

Kirjoittaja on Kustannusosakeyhtiö Otavan viestintäharjoittelija. 

Kuvat kirjasta Juha Berglund & Antti Rinta-Huumo: Viini, ruoka & hyvä elämä 

 

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.