“Niin absurdin hauska, että kannatti lukea!”
Kirjavinkkaajamme Anne Ikosen syyskuun vinkeistä löydät muun muassa hersyvän hauskan romaanin turhautuneesta kotiäidistä, nuoria lukemaan innostavan teoksen sekä vuoden parhaan dekkarin. Ota vinkit talteen ja nauti syksystä!
Katariina Vuori: Kasvun paikka – “Niin absurdin hauska, että kannatti lukea!”
Harvoin luen ja innostun "hauskoista" kirjoista ja harvoin niihin tartun. Onneksi kuitenkin tartuin tähän. Katariina Vuoren Kasvun paikka oli niin absurdin hauska, että kannatti lukea. Turhautunut kotiäiti, jonka lapset eivät juuri hoitoa kaipaa ja mieskin on lähes aina poissa kotoa, innostuu viherkasveista. Ja todellakin innostuu, homma lähtee totaalisesti lapasesta ja kohta on koti viherkasveja täynnä. Kaikessa hassunkurisuudessaan tarina on ihan ymmärrettävä, vaikka uskottavuuden rajoilla liikkuukin. Minulle tässä oli tärkeää, että kaiken pohjana oli kuitenkin ihan vakava asia.
Itselläni ei juuri viherkasveja ole, pari kolme, joista osa kuolee joka talvi. Mutta tämän kirjan luettuani vein palmuni suihkuun.
Pirjo Hassinen: Toisella tavalla onnellinen – “Pidin kovasti kirjan tunnelmasta”
Olen aina pitänyt Pirjo Hassisen tyylistä. Hän kirjoittaa hyvin nautinnollista tekstiä. Uutuusromaanissa Toisella tavalla onnellinen päähenkilö Sanna, aikuislukion rehtori, on mielenkiintoinen tyyppi. Hän on elänyt tasaista, turvallista itsellisen naisen elämää. Miesystävä on, mutta Sanna asuu yksin ja on ihan tyytyväinen elämäänsä. On siis toisella tavalla onnellinen. Kaikki kuitenkin muuttuu yhdestä tönäisystä kultasepän liikkeessä. Menneisyyden tapahtumat nousevat pintaan ja siitä käynnistyy ajatusten ja käyttäytymisen muutosten sarja, joka on Sannalle itselleenkin yllätys. Mitä on rehellisyys, mitä on ystävyys ja rakkaus? Mitä tekoja itselleen oikeuttaa ja miksi? Millainen minä pohjimmiltani olen?
Pidin kovasti Pirjo Hassisen tavasta kirjoittaa, hänen kielestään, virkkeistään ja kirjan tunnelmasta.
Terhi Rannela: Yöuinti ja muita novelleja – “Tämä saattaisi innostaa nuoria lukemaan”
Valitettavan harvoin tulee luettua novelleja, puhumattakaan nuorille suunnattuja. Terhi Rannelan uusin novellikokoelma Yöuinti ja muita novelleja sopii hyvin myös aikuiselle lukijalle, se on kurkistus tämän päivän nuorten maailmaan. Rannela on kirjoittanut puhuttelevia tarinoita niistä asioista, joita nuoret kokevat. On erilaisia nuoria, erilaisia ongelmia ja erilaisia onnellisia asioita ja kasvutarinoita. Joissakin tarinoissa edellisen novellin päähenkilö on sivuosassa, mikä lisäsi tarinoiden kiinnostavuutta. Mietinkin, että tämä kirja saattaisi sopia nuorille, jotka eivät vielä ole innostuneet lukemaan pitkää tekstiä, sillä aiheet kiinnostavat varmasti nuoria. Jos kuvailisin tätä kirjaa yhdellä adjektiivilla, se olisi – valoisa.
Åsa Larsson: Isien pahat teot – “Vuoden paras dekkari”
Kesä on minulle aina dekkareiden aikaa, ja niitä tulikin luettua lukuisia loman aikana. Åsa Larssonin Isien pahat teot oli ehdottomasti paras. Itse asiassa se on paras dekkari, jonka olen koko vuoden aikana lukenut. Kirja päättää Rebecka Martissonista kertovan kuusiosaisen sarjan, joka on kokonaisuudessaan ollut erinomainen. Minä pidin lukukokemuksesta erityisesti kirjan loistavan henkilökuvauksen ansiosta. Jokainen henkilö sivuhahmoja myöten on kokonainen persoona hyvine ja huonoine puolineen. Kaikki henkilöhahmot olivat mielenkiintoisia. Oman viehätyksensä toi pohjoinen maisema ja Kiirunan kaupungin tilanne. Moniin muihin dekkareihin verrattuna tässä oli paljon muutakin kuin rikostarina ja syyllisen selvittäminen. Ja olihan koko rikostarina hyvin rakennettu ja koukuttava, alkukin oli hyytävä: pakastimesta löytyy ruumis. Vaikka tämä sarja loppuu, toivon kovasti, että Åsa Larssonilta tulee vielä jotain uutta ja ehkäpä erilaista.
Anne Ikonen työskentelee Joensuun Suomalaisessa Kirjakaupassa ja vinkkaa kuukausittain luettavaa Kuulumisia kirjahyllystä -uutiskirjeen lukijoille. Anne itse lukee vuosittain ainakin 200 kirjaa.