Kuulumisia Kirjahyllystä: Harry Potter -fanit, katseet tänne!

Julkaistu:

Fantasian täyttämää ja seikkailun siivittämää nuortenromaania lukiessa mielikuvitus saa laukata. 

Amari ja yön veljet on nykypäivään sijoittuva fantasiatarina. Sivujen väliin mahtuu perinteisen fantasiatarinan piirteitä tämän hetken teknologiaa unohtamatta. Kirjassa on tuotu esille nykypäivän tärkeitä aiheita. Ihmisten tasa-arvon toteutumista, erilaisuutta ja muita tärkeitä asioita käsittelevä seikkailu juonenkäänteineen ei siis jätä lukijaa tylsistyneeksi. 

Koulun viimeisenä päivänä Amaria odottaa yllätys. Kuriiri on tuonut hänelle paketin, joka sisältää viestin hänen kadonneelta veljeltään Quintonilta. Quinton on asettanut Amarin ehdolle, mutta minne? 

Amarin matka alkaa Yliluonnollisten asiain viraston kesäleirillä, joka on ulkopuolisille kuin tavallinen kesäleiri, mutta todellisuudessa se onkin yliluonnollisia taitoja omaaville lapsille tarkoitettu koulu. 

 Amari poikkeaa muista monella tavalla ja joutuu tämän takia muiden mielipiteiden ja huonon kohtelun armoille myös maagisella kesäleirillä, jossa opiskellaan erilaisia taitoja. Hän osoittaa itselleen ja muille periksiantamattomuutensa ja todistaa muiden mielipiteet vääräksi. Maaginen ja tavallinen maailma elävät rinnakkain, mutta tavallinen maailma ei ole siitä tietoinen. Luvassa on monia muita käänteitä ja paljon magiaa! 

 Amariin on helppo samaistua, vaikka omat kokemukset eivät juontuisikaan samasta asiasta. Muiden mielipiteistä johtuva eriarvoisuuden kokeminen ja epäreilu kohtelu ovat väärin, mutta valitettavan moni joutuu niitä kokemaan. 

 Sanonta oman paikan löytämisestä on aina ajankohtainen aihe ja erityisen oleellinen nuorille. Etsimme omaa paikkaamme yhteisössä, joka muuttuu koko ajan. Jotkut etsivät ja löytävät paikkansa heti, ja jotkut voivat tutkia tätä koko elämänsä. On kyse siitä, mihin tyydymme. Kirjan päähenkilö Amari on innoittava ja rohkaiseva esimerkki, kuinka edetä omalla polullaan, vaikka kuinka muut yrittäisivät ohjata sinua siltä pois. Päättäväinen ja sisukas tyyppi! 

 Teos on viihdyttävää luettavaa, ja se saa pohtimaan olennaisia tekijöitä yhteiskuntamme epäkohtiin, kuten stereotypioihin joihin nojaudumme ja joiden saattelemana toimimme. Kirjaa lukiessa jokainen saa varmasti kyseenalaistaa ajatusmallejaan. 

 Kirjan aihe koskettaa meitä kaikkia, mutta erityisesti se sopii nuorten luettavaksi. Koskaan ei voi kuitenkaan olla liian vanha antamaan mielikuvituksensa kukkia. 

Erityisesti mieleeni jäi Amarin oivallus: ”Minä olen tyttö joka yrittää. Tyttö joka panee hanttiin. Tyttö joka uskoo.” 

 

Roosa Laitinen 

Tekijä on Kustannusosakeyhtiö Otavan TET-työntekijä 

 

 

Avainsanat

Lisää luettavaa