Kuulumisia kirjahyllystä: Muista isää kirjalla! 10 lahjavinkkiä isänpäivään

Julkaistu:

Isänpäivää juhlitaan taas marraskuun toisena sunnuntaina. Isänpäivälahjaksi sopii tietenkin kirja.

 

Nick Cave, Sean O’Hagan: Usko, toivo ja kuolema

Nick Cave avoimena bändikavereistaan, addiktiostaan ja poikansa kuolemasta.​​Muusikkolegenda Nick Cave syväluotaa elämäänsä haastattelukirjassa. Hän muistelee Blixa Bargeldin ja Mick Harveyn eroamista Bad Seedsistä, entisiä rakastettujaan Anita Lanea ja PJ Harveya, pitkää heroiiniaddiktiotaan ja kuiville pääsemistä sekä pohtii suhdettaan Jumalaan. Hän puhuu kiertelemättä myös elämänsä suurimmasta käännekohdasta: oman poikansa traagisesta kuolemasta. ​​Teos syntyi pandemian peruttua keikat ja kiertueet. Caven toimittajaystävä Sean O’Haganin hienovaraiset kysymykset avaavat kuin varkain uusia ovia palvotun taiteilijan sielunmaisemaan.

Usko, toivo ja kuolema

Peter Frankopan: Uudet silkkitiet

Viime vuosina länsimaiden politiikkaa on hallinnut vastakkainasettelu. Samaan aikaan Aasian silkkitiet ovat heränneet uuteen kukoistukseen, kun muinaisten kauppareittien varrelle versoaa uusien, dynaamisten suhteiden verkosto. Peter Frankopan jatkaa Silkkitiet-menestyskirjan teemoja historiasta tulevaisuuteen. Teos vie silmiä avaavalle matkalle Kiinan valtavista kauppahankkeista ja Keski-Aasian maiden noususta Turkin ja Venäjän uuteen rooliin maailmassa. Kirja kannustaa arvioimaan uudelleen, keitä me eurooppalaiset olemme, mikä on paikkamme tulevaisuudessa ja mistä toimeentulomme riippuu.

Uudet silkkitiet

Olli Jalonen: Stalker-vuodet

Vuonna 1974 opiskelija Tampereen yliopistosta määrätään raportoimaan entisten koulutoveriensa elämästä ja poliittisista asenteista. Tuntuu hyvältä olla osa jotakin suurta. Mutta on vaikea lähestyä toista ja esittää, ettei tiedä mitä tietää. Työ vie aikaa, jota ei pian ole enää oikeille ystäville. Se, mikä aluksi tuntui kunniatehtävältä, alkaa muuttua kiristäväksi pakkopaidaksi. Vahvatunnelmainen romaani on lähihistoriamme henkisen ilmapiirin ruumiinavaus ja leikkaus syvälle suomettumisen ja lama-ajan psykologiaan. Ihminen on aina sama mutta ei koskaan irrotettavissa ajastaan.

Stalker-vuodet

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme

Helsinki 1958. Elannon leipätehtaalla vuosikymmeniä työskennellyt Sofia huomaa mustan Pobeda-auton ilmaantuneen tehtaan portille. KGB:n nahkatakkiset miehet antavat Sofialle tehtävän viedä merkillinen kirjepaketti Leningradiin, kaupunkiin, jonka hän tunsi tsaarinajan Pietarina. Siellä hän palveli Jusupovien palatsissa ja rakastui vallankumoukselliseen Borikseen, hevosrenkiin, joka muutti maailmaa. Paluusta Leningradiin muodostuu Sofialle hänen elämänsä mittainen matka halki Venäjän vallankumouksen, Leninin valtaannousun, kommunismin rakentamisen ja hetkien, jolloin vallankumous söi omat perillisensä.

Toivon että tapaamme

Risto Murto: Puuttuvat puoli miljoonaa

Väestön ikääntyminen ja työikäisen väestön supistuminen hidastavat talouskasvua ja muovaavat rajusti Suomea lähivuosikymmeninä. Arvostettu talousasiantuntija Risto Murto pureutuu väestökehityksen kautta maamme tulevaisuuteen. Hän osoittaa, että muutoksen syvyyttä ja vaikutuksia on todennäköisesti aliarvioitu. Herättelevässä kirjassa Murto hakee vastalääkkeitä kehityksen suunnan kääntämiseksi. Länsimaissa alhaista syntyvyyttä on yleensä korvattu korkeammalla maahanmuutolla. Onko kasvava maahanmuutto väistämättä myös Suomen tulevaisuus? Mitä voimme oppia muista maista, erityisesti Ruotsista?

Puuttuvat puoli miljoonaa

Markku Mäkijärvi: Koronapeli

Helmikuun lopulla 2020 Markku Mäkijärvi sai tiedon ensimmäisestä positiivisesta koronatuloksesta Suomessa. Tästä käynnistyi pitkä kamppailu, jonka dramaattisista vaiheista Mäkijärvi kertoo päiväkirjojensa pohjalta. Suomen suurin yliopistosairaala tempautui mukaan ennen näkemättömään taisteluun, jossa panoksena oli kansalaisten terveys ja henki. Mäkijärvi kertoo niin koronataistelun saavutuksista ja johtamisesta kuin virheistä ja vääristä päätöksistä. Hän kuvaa myös pandemian vastustamisen nimissä käytyjä poliittisia pelejä, jotka usein vaikeuttivat terveydenhuollon ammattilaisten työtä.

Koronapeli

Raija Oranen: Iso

Loistelias romaani Mäntän suurmiehestä, jolla oli iso vaikutus koko Suomen historiaan. Gösta Serlachius perii setänsä aseman, syrjäyttää tämän pojan, nai serkkunsa ja laajentaa siten valtaansa ja varallisuuttaan. Hänestä kasvaa mittaansa suurempi mies, joka perustaa tehtaita, johtaa yrityksiä, matkustaa maailmalla, osallistuu politiikkaan ja kerää mittavan taidekokoelman. Hänestä tulee iso kaikilla mittapuilla. Mitä ajatteli tuo mahtava mies, millä tavoin suunnitteli tulevaa, katuiko mahdollisesti joutuessaan ruhjomaan läheisiään, mikä tuotti hänelle iloa – tästä kaikesta Raija Oranen kertoo taitavasti ja eläytyen, niin kuin hän vain osaa.

Iso

Maria Pettersson: Suomen historian jännät naiset

Kukkotappeluja järjestänyt viinatehtailija, poliitikkoja ohjeistanut selvänäkijä, heimosotaretkeen osallistunut sirkustaiteilija – nyt tutustutaan Suomen historian jänniin naisiin! Huippusuositun Historian jännien naisten sisarteos esittelee kotimaan kiinnostavia naishahmoja, jotka ovat jääneet historiankirjoituksen marginaaliin. Suomessakin jännät naiset olivat hyväsydämisiä, pahansisuisia, auttavaisia ja itsekkäitä. He kulkivat omaa polkuaan, rikkoivat rajoja ja raivasivat tietä. He tekivät asioita, jotka eivät olleet naisille sopivia – ja tietenkin elivät poikkeuksellisen kiinnostavan elämän.

Suomen historian jännät naiset

Petra Rautiainen: Meren muisti

"Minä tiedän, että meren alle voi kuolla muullakin kuin yhdellä tavalla.” Aapa palaa valtameren takaa vanhaan kotikyläänsä Norjan Ruijaan. Hänellä on yksi päämäärä: puhua vastahankaiset kyläläiset edustamansa öljy-yhtiön puolelle. Tehtävää vaikeuttaa vuosien takainen, kylää koskettanut merellä sattunut onnettomuus, joka liittyy läheisesti myös Aapan omaan kipeään menneisyyteen. Pystyykö ihminen sivuuttamaan alkukantaiset tunteensa ja valjastamaan ne hyötykäyttöön? Ja ennen kaikkea: pystyykö ihminen kesyttämään arvaamattomana vellovan, haavoitetun meren?

Meren muisti

Jari ja Kati Tervo: Ukko

Kirjailijapariskunnan suurisydäminen kertomus siitä, miten nelijalkainen perheenjäsen muuttaa elämän. Kesällä 2020 Jari ja Kati Tervon kotiin saapuu borderterrierin pentu. Hän saa nimekseen Ukko. Ukko tutustuu ympäristöönsä, ottaa ja merkitsee sen omakseen. Hän rakastaa pöydänjalkoja ja kaivaa ylös kesämökin perustukset. Hän on vahva ja tunteikas, villi ja hellä. Hän tulee täysikasvuiseksi muttei koskaan aikuiseksi. Ukko on kirja ajasta, jota värittää uuden perheenjäsenen tuoma ilo ja toisaalta hidas toipuminen odottamattomasta sairaudesta. Se on kertomus siitä, miten yhteiselo koiran kanssa saa katsomaan uusin silmin ihmisen paikkaa maailmassa. Ennen kaikkea se on kertomus rakkaudesta.

Ukko

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.