Kuulumisia kirjahyllystä: Ihanaa! Ranskalaiselle viinitilalle sijoittuva uusi äänikirjasarja ilmestyy jouluksi

Julkaistu:

Laura Anderssonin kirjoittama cozy crime -sarja Malja uudelle sijoittuu ranskalaiselle viinitilalle ja tarjoilee kuulijalle rikoksia, romantiikkaa ja upeaa viinitilan tunnelmaa. Fiiliksen viimeistelyyn Laura listasi sarjassa mainitut viinit hyppää siis kaikin aistein nojatuolimatkalle ja nauti! 

Kuolema Kulosaaressa -dekkarillaan lukijat ihastuttanut Laura Andersson on tehnyt joulunpyhien iloksi ranskalaiselle viinitilalle sijoittuvan äänikirjasarjan Malja uudelle. Siinä nelikymppinen sommelier Anna Rossi on aikoinaan ollut viinialan uranuurtaja Suomessa. Annan elämän kamalimman päivän huipentaa järkyttävä viesti Ranskasta: nuoruudenrakkaus Michel on kuollut. Anna päättää palata Loirejoen vihreään laaksoon. Paikallinen poliisi selvittää kuolemaa verkkaisesti, ja Michelin jälkiä seuratessaan Anna päätyy keskelle perinteikkäiden viinitalojen kiistoja. Mikä osuus on uudistuksia ajavalla uusiseelantilaisella viinintekijällä, joka saa Annan sydämen sykähtämään?  

Malja uudelle sopii täydellisesti talvipäivien todellisuuspakoon, ja siksipä Laura Andersson kokosi juuri sinulle viinilistan tarinoiden seurana nautittavaksi! Laura on itsekin viinien ystävä, joten näihin vinkkeihin voit luottaa. Ota rento asento sohvannurkkaan ja lähde dekkarimatkalle ranskalaiselle viinitilalle! 

Ota kuunteluun: Laura Andersson: Malja uudelle 1-3. Ilmestyy 21.12.2022 lukuaikapalveluissa. 

 Malja uudelle 1

Malja uudelle -viinilista tarinoiden seurana nautittavaksi 

  1. ENGLANTILAISET KUOHUVIINIT

“Kun tapaamme Anna Rossin ensimmäistä kertaa, hän mainitsee suosikkinsa englantilaisista kuohuviineistä. Ne ovat astuneet 2000-luvun mittaan viinimarkkinoille ryminällä. Halusin Annan aivan tarkoituksella puhuvan heti aluksi englantilaisesta kuohuviinistä eikä samppanjasta, sillä englantilaiset ovat haastaneet Champagnen alueen kisassa maailman parhaista kuohuviineistä. Malja uudelle -tarinassa viitataan muutenkin ranskalaisten viinien muuttuvaan asemaan viinimaailmassa. Entisestä kiistattomasta ykkösestä on tullut yksi huippujuomia tuottava maa lukuisten muiden joukossa. Annan suosikikseen mainitsemaa kuohuvaa myy myös Alko. Sitä ei kannata jättää yöksi happanemaan pöydälle, vaikka Anna niin tekeekin.” 

Gusbourne Blanc de Blancs Brut, 2014 

Kuvailu: Erittäin kuiva, erittäin hapokas, vivahteikas, sitruksinen, briossinen 

Valmistaja: Gusborne 

Alue: Kent, Iso-Britannia 

 

  1. CABERNET FRANC, LOIRE

“Kun Anna tapaa tarinassa ensimmäistä kertaa pitkäaikaisen ystävänsä Julian Blanchet’n, he nauttivat yhdessä La Roux’n tilan tuottamaa Cabernet Francia. Tämä pullo on mielikuvitusta, niin kuin La Roux’n tilakin, mutta Cabernet Franc on myös todellisuudessa Loiren-laakson merkittävin punainen rypäle. Tässä pari vinkkiä siitä valmistettujen viinien maisteluun.” 

La Martinière St Nicolas de Bourgueil 2019 (tilausvalikoima) 

Kuvailu: Keskitäyteläinen, tanniininen, mustaherukkainen, vadelmainen, mausteinen 

Valmistaja: Famille Bougrier 

Alue: Loire, Ranska 

Yannick Amirault Saint Nicolas de Bourgueil Les Malgagnes 2019 

Kuvailu: Keskitäyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, luumuinen, mausteinen 

Valmistaja: Yannick Amirault 

Alue: Loire, Ranska 

 

  1. 3. CHENIN BLANC, LOIRE

“Seuraavaksi Anna pääsee maistelemaan Loiren-laakson keskeistä valkoista rypälettä, Chenin Blancia, Adam Whiten tarjoamassa yksityisessä maistelussa, josta kehittyy yllättävän intiimi hetki. Anna ja Adam juovat Valleaun tilan tuottamaa viiniä, joka on sekin mielikuvituksen tuotetta, mutta Alkosta voi löytää muita ihastuttavia alueen Chenin Blanceja. Niiden kanssa voi yrittää päästä samaan tunnelmaan. Tässä pari vinkkiä!” 

Château Soucherie Clos de Perrières 2018 

Kuvailu: Kuiva, hapokas, sitruksinen, keltaluumuinen, kevyen valkopersikkainen, mineraalinen, kevyen yrttinen, raikas 

Valmistaja: Château Soucherie 

Alue: Loire, Ranska 

Château de Plaisance La Grande Pièce 2019 

Kuvailu: Kuiva, hapokas, aprikoosinen, sitruksinen, tamminen 

Valmistaja: Château de Plaisance 

Alue: Loire, Ranksa 

 

  1. RIESLING, UUSI-SEELANTI

“Tarinan toisessa osassa Anna, Alex ja Saara syövät usean ruokalajin illallisen La Cabane -ravintolassa, ja viinit ovat tietysti iso osa ateriaa. Koska Adamin vaimo Charlene nykyisin johtaa ravintolaa, viinilista on täydentynyt, niin että paikallisten viinien ohella valikoimassa on juomia myös Uudesta-Seelannista ja Charlenen kotimaasta Etelä-Afrikasta. Riesling on rypäle, joka yleensä yhdistetään Saksaan ja Ranskan Alsacen alueeseen, mutta myös Uudessa-Seelannissa tuotetaan todella herkullisia Rieslingejä, ja sellaista Annakin saa nauttia illallisellaan. Tässä laadukas esimerkki Alkon valikoimista.” 

Julicher Riesling 2015 

Kuvailu: Puolikuiva, erittäin hapokas, hedelmäinen, sitruksinen, yrttinen 

Valmistaja: Julicher Estate 

Alue: Martinborough, Uusi-Seelanti 

 

  1. PINOT NOIR, UUSI-SEELANTI

“Osana La Cabanen illallista Adam haluaa erikseen maistattaa Annalla kotiseutunsa Pinot Noiria – kenties tehdäkseen yhä syvemmän vaikutuksen. Adamin valinta on aivan oikea viini Uuden-Seelannin Martinborough’n alueelta, Ata Rangi McCrone Pinot Noir, 2019. Se on hyvän vuosikerran loistavat arviot saanut Pinot Noir, joten jos saat sitä joskus käsiisi, tartu tilaisuusteen. Viiniä ei valitettavasti saa Alkosta, mutta muita upeita Martinborough’n alueen Pinot Noireja kyllä saa. Uuden-Seelannin Pinot Noirit ovat yksiä omista suosikeistani. Tässä pari eleganttia esimerkkiä.” 

Big Sky Te Muna Road Pinot Noir, 2019 

Kuvailu: Keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, kypsän karpaloinen, luumuinen, yrttinen, hennon kaakaoinen, kevyen tamminen 

Valmistaja: Big Sky Wines 

Alue: Martinborough, Uusi-Seelanti 

Escarpment Kiwa Single Vineyard Pinot Noir, 2018 

Kuvailu: Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kypsän metsämansikkainen, kevyen vadelmainen, karpaloinen, yrttinen 

Valmistaja: Escarpment 

Alue: Martinborough, Uusi-Seelanti 

 

  1. POUILLY-FUMÉ, LOIRE

Chenin Blancin ohella Loiren-laakson valkoviinien kruununjalokiviä ovat kahdella pienellä alueella tuotetut Sauvignon Blancit, Sancerre ja Pouilly-Fumé. Vaikka Tournesolin kylä sijaitsee toisessa kohtaa Loirejoen vartta, oli itsestään selvää, että jonkun on juotava tarinan aikana jompaakumpaa näistä ihanista, kuuluisista viineistä. Niinpä Anna tarjoaa Saaralle lasillisen Pouilly-Fumé’tä Valleaun tilalla. Pouilly-Fumé on suojattu alkuperäisnimitys samaan tapaan kuin samppanja. Viinejä kasvatetaan vain seitsemässä kylässä, ja Sancerren alue leviää heti Loirejoen vastarannalla. Tässä viehkeä esimerkki Alkon valikoimista!” 

Laporte Pouilly-Fumé la Vigne de Beaussoppet 2019 (tilausvalikoima) 

Kuvailu: Kuiva, hapokas, mineraalinen, hedelmäinen, kukkainen 

Valmistaja: Domaine Laporte 

Alue: Loire, Ranska 

 

  1. VOUVRAY, LOIRE

“Tarinan viimeisessä osassa vietetään sadonkorjuujuhlaa, ja Alexiin ihastunut Tino Valleau tarjoilee Alexille ja tämän suomalaisille ystäville kotitilansa varastoista nappaamaansa laatukuohuviiniä. Vouvrayn alueella ei kenties ole nimenä aivan samanlaista hohtoa kuin Champagnella, mutta sielläkin tuotetaan huikeita kuohuvia Chenin Blanc -rypäleestä. Alue sijaitsee heti Toursin kaupungin itäpuolella. Tämä viini sopii oikein mainiosti tilanteeseen, jossa on tarkoitus tehdä vaikutus omaan ihastukseen!” 

De Chanceny Excellence Vouvray Brut 2019 

Kuvailu: Erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, kevyen persikkainen, hennon pähkinäinen, mausteinen 

Valmistaja: De Chanceny  

Alue: Vouvray, Loire, Ranska 

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.