Auschwitzin vapauttamisesta 75 vuotta

Julkaistu:

75 vuotta Auschwitzin keskitystysleirien vapauttamisesta. Tartu tietokirjaan ja lue tositarinoista kauhujen takana - Pääteasema Auschwitz ja Auschwitzin apteekkari. Lue fiktiivinen tarina keskitysleirien elämästä - Cilkan tarina, Auschwitzin tatuoija ja Poika raidallisessa pyjamassa.

 

Eddy de Wind
Pääteasema Auschwitz
Wsoy

Ainutkertainen dokumentti keskitysleirin järkyttävästä arjesta; tositarina rakkaudesta, joka toi valoa maailman pimeimpään loukkoon. Hollantilaisen lääkärin Eddy de Windin keskitysleiripäiväkirja on tiettävästi ainoa Auschwitzin sisällä kirjoitettu kirja.

 

 

Heather Morris
Cilkan tarina
Aula & co

Cilkan tarina perustuu Cilkan kanssa Auschwitzissa asuneiden selviytyjien haastatteluihin ja Siperian leireiltä selviytyneiden kertomuksiin. Cilkan tarina on itsenäinen jatko-osa valtavan suosion saavuttaneelle romaanille Auschwitzin tatuoijalle. Se on kunnianosoitus ihmisen sitkeydelle ja kyvylle selviytyä mahdottomissakin.
"Syvästi liikuttava kertomus, joka koskettaa kovintakin sydäntä." - Sunday Post

 

Heather Morris
Auschwitzin tatuoija
Aula & co

Auschwitzin tatuoija on tositarinaan perustuva romaani slovakialaisen Lale Sokolovin vaiheista ja uskomattomasta selviytymisestä Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä. Se on henkilökohtainen selviytymistarina ja kertomus toivosta ja rohkeudesta sekä pysäyttävä kuvaus yhdestä maailmanhistorian kammottavimmista ajanjaksoista. Lale Sokolov on Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vanki, joka saa tehtäväkseen tatuoida numerot toisten vankien käsivarsiin. 
Lale Sokolov uskaltautui kertomaan tarinansa vasta vaimonsa Gitan kuoleman jälkeen vuonna 2003, sillä hän pelkäsi että heidät olisi leimattu natsien kätyreiksi. Hän kertoi tarinansa Heather Morrisille, joka Sokolovin luvalla päätti kirjoittaa tarinan romaaniksi. 

 


Patricia Posner
Auschwitzin apteekkari
Minerva

Romanialainen Capesius oli 35-vuotias Bayerin lääketehtaan myyntiedustaja, kun hän vuonna 1943 liittyi natsien SS-järjestöön. Pian tämän jälkeen hänet nimitettiin Auschwitzin kuolemanleirin pääapteekkariksi. Capesiuksesta tuli Mengelen läheinen ystävä ja työtoveri. Hän testasi lääkkeitä vangeilla ja rakensi työleirin, jossa vangit raatoivat itsensä kuoliaiksi.
Osin aiemmin salaisiksi julistettuihin asiakirjoihin perustuva teos on tärkeä luku holokaustia ja sen toteuttajia käsittelevää dokumentaatiota.

 

John Boyne
Poika raidallisessa pyjamassa
Bazar

Poika raidallisessa pyjamassa on tarina 9-vuotiaasta Brunosta, jonka isä on natsiupseeri. Perhe muuttaa isän työn takia keskitysleirin liepeille Auschwitziin. Brunosta on kurjaa jättää koti ja leikkikaverit, eikä hän viihdy uudessa asuinpaikassa. Ikävyyttä poistaakseen hän alkaa tehdä tutkimusretkiä lähiympäristöön ja ystävystyy salaa vanhemmiltaan aidan toisella puolella olevan juutalaispojan Shmuelin kanssa.
Poika raidallisessa pyjamassa on John Boynen tunnetuin teos. Maailmanlaajuisesti teosta on myyty yli 6 miljoonaan kappaletta. Ja siitä on tehty elokuva sai ensi-illan vuonna 2008.

Avainsanat

Lisää luettavaa