Tove Jansson

"Ateljeen valot sammutetaan ja me istumme valkean edessä ja äiti sanoo: oli kerran pieni tyttö joka oli niin tavattoman kaunis, ja hänen äitinsä piti hänestä niin tavattomasti...

Jokaisen kertomuksen täytyy alkaa samalla tavalla, sitten ei enää ole niin väliä. Lempeä, verkkainen ääni lämpimässä pimeydessä, ja minä tuijotan tuleen eikä mikään ole vaarallista."
- Tove Jansson: Kuvanveistäjän tytär, 1968

"Ateljeen valot sammutetaan ja me istumme valkean edessä ja äiti sanoo: oli kerran pieni tyttö joka oli niin tavattoman kaunis..."
- Tove Jansson: Kuvanveistäjän tytär, 1968

Tove Jansson - kirjat ja tarinat

Tove Janssonin rakkaus kirjoihin ja lukemiseen syttyi jo aivan pienenä. Jo lapsena hän luki taskulampun valossa peiton alla muiden mentyä nukkumaan. Kiehtovaa tarinaa oli mahdotonta jättää kesken. Toven uteliaisuus johti siihen, että hän ei malttanut odottaa seuraavaan päivään päästäkseen jännittävän tarinan loppuun.

Myöhemmin Toven varttuessa hänen perheessään ja ystäväpiirissään lainattiin ja vaihdettiin paljon kirjoja lukijalta toiselle. Kirjoista myös keskusteltiin usein kotona. Ei olekaan ihme, että Tove Janssonista tuli yhä uusien lukijapolvien rakastama tarinankertoja.Tove Jansson tunnetaan parhaiten Muumi-kirjoistaan. Toven mielikuvituksesta on syntynyt koko Muumilaakso asukkeineen sekä hänen kynästään rakastetut hahmot, jotka ovat sulattaneet lukemattomien lukijoiden sydämet ympäri maailmaa.

Ensimmäinen Tove Janssonin Muumi-kirja, Muumit ja suuri tuhotulva, julkaistiin vuonna 1945. Tämä klassikko täyttääkin pian jo 80 vuotta!

Kirjailijan elinaikana Muumi-tarinoita julkaistiin romaaneina, kuvakirjoina ja sarjakuvina. Monipuolista Muumi-tuotantoa on käännetty jo noin viidellekymmenelle kielelle. Tove Janssonin taidokkuus kirjailijana tulee esille ennenkaikkea siinä, että samaan aikaan Muumi-kirjat onnistuvat puhuttelemaan sekä aikuisia että lapsia. Pienille lukijoille Muumi-kirjat ovat vaiherikkaiden seikkailujen ja mielikuvituksen juhlaa. Varttuneemmat löytävät Muumien vaiheista myös kannanottoja isompiin teemoihin, kuten suvaitsevaisuus, yksinäisyys, oman paikan löytäminen tai luopuminen.

Tove Jansson kirjoitti ja piirsi myös Muumipeikko-sarjakuvaa 21 vuoden ajan yhdessä veljensä Lars Janssonin kanssa. Muumipeikko-sarjakuva ilmestyi yli 40 maassa vuosina 1954-1975. Taiteellisesti lahjakkaan Toven ura käsittää myös muita rakastettavia kertomuksia, kuten omaelämäkerrallisista aineiksista kumpuavat Kuvanveistäjän tytär (1968) sekä Kesäkirja (1972).

Lisäksi Tove Janssonin uraan kuuluvat monipuoliset kuvataidetyöt. Julkiset tilaustyöt ja koristemaalaukset olivat merkittävä osa Tove Janssonin kuvataiteellista tuotantoa. 1940-luvun alussa Tove työskenteli pilalehti Garmin johtavana taiteilijana. Noin viidentoista vuoden aikana hän piirsi lehdelle noin sata kansikuvaa ja kuutisensataa muuta piirrosta, jotka käsittelivät muun muassa 2. maailmansodan tapahtumia sekä poliittista satiiria.