Grunge-legenda tunnustaa syntinsä – ja niitä riittää

Julkaistu:

Kansainvälinen bestseller, maailman paras rockelämäkerta, järkyttävä huumekuvaus, grunge-aikakauden tilinpäätös. Tätä kaikkea ja enemmän on Mark Laneganin juuri ilmestynyt muistelmateos Sing Backwards and Weep.

Mark Laneganin elämäkerta Sing Backwards and Weep julkaistiin viime vuonna englanniksi ja se nousi välittömästi kansainväliseksi bestselleriksi. Sitä ovat ylistäneet suuret ja arvostetut julkaisut The Sunday Timesista The Guardianiin. Sitä on kehuttu maailman parhaaksi rockelämäkerraksi ja todistusvoimassaan käänteentekeväksi teokseksi. Like Kustannus julkaisi teoksen suomeksi maaliskuun lopussa, ja teos on kerännyt ylistäviä kritiikkejä myös meillä.

Mark Lanegan oli 1990-luvun grunge-aikakauden legendoja. Grungea on sanottu ilmiönä yhdeksi musiikkihistorian suurimmaksi ja romanttisimmaksi, mitä se olikin, mutta kaikella suurella on kääntöpuolensa. Moni tuon aikakauden kirkkaimmista tähdistä menehtyi huumeisiin. Parhaiten muistettaneen Nirvanan Kurt Cobain ja Alice in Chainsin Layne Staley, Laneganin sydänystäviä molemmat.

Mark Lanegan selvisi, ihme kyllä. Ehkä hän selvisi, jotta voisi kirjoittaa tämän teoksen.

Sing Backwards and Weep ei oikeastaan ole rockelämäkerta. Se on tarina ulkopuolisuudesta, ujoudesta, suunnattomasta lahjakkuudesta, addiktiosta, kuolemasta ja selviytymisestä. Se on poikkeuksellisen rehellinen tilitys siitä, kuinka synkkää touhua huumeiden kanssa pelaaminen on jopa maailman kovimmille rocktähdille. Tämän jälkeen on helpompi ymmärtää, miksi Kurt Cobainille kävi niin kuin kävi. Raadollista on tajuta, että huumeet hajottavat ihmisiä samalla tavalla edelleen, joka päivä.

"Tämän kirjan kirjoittaminen oli luultavasti epämiellyttävin asia, jonka olen koskaan tehnyt. En ole juuri ajatellut 25 vuoden takaisia asioita. Pidän nykyisyydestä, sillä menneisyydessäni on aivan liian paljon aaveita", Lanegan on sanonut kirjoitusprosessistaan. Onneksi hän silti teki sen.

Sing Backwards and Weep on mitä suurimmassa määrin huumeista selviytymistarina. Päästyään lopulta kuiville Lanegan nousi vielä uudelleen huipulle sekä Queens of the Stone Agessa että menestyvänä sooloartistina. Levyttipä hän dueton suomalaisen artistin Mannankin kanssa. Dueton nimi on Wishing Well.

Kirjasta sanottua:

”Like Kustannus teki kulttuuriteon ja julkaisi vuosi sitten ilmestyneet Lanegan-muistelmat Ari Väntäsen suomennoksena. Maailmalla hehkutettu kirja on maineensa veroinen kurkistus siihen, mitä sex, drugs and rock’n’roll -elämä tuhoisimmillaan on.” – Kulttuuritoimitus

”Lanegan kuvaa narkkarin elämää armottomasti, yksityiskohtaisesti ja tunnustuksellisesti. Hän ei hae sääliä vaan tiedostaa jatkuvasti olevansa itsekäs kusipää, joka sabotoi itsensä ja muiden elämää. Rujon itsereflektion lomassa kirja on myös kaunopuheinen ja hauska.” – Mervi Vuorela, Helsingin Sanomat

”Lanegan kertoo itseään säästelemättä, miten tuli tehtyä 1990-luvulla oharit kaikille: puolisoille, ystäville, faneille ja bändikavereille.” – Pasi Kostiainen, Ilta-Sanomat

”Kirja on kaikessa kauneudessaan ja rumuudessaan yksi parhaita kirjoja, joita olen lukenut.” – Jarkko Tirronen, Savon Sanomat

”Yhtä rehellistä ja riipaisevaa tekstiä ei ole musiikkielämänkerroista koskaan saanut lukea.” – Mesta.net

 

Sing backwards and weep

Mark Lanegan: Sing backwards and weep


JENNI HEITI

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.