Kuulumisia kirjahyllystä: Yli 120 kirjaa julkaissut Tuula Kallioniemi: “Lapsille on ihana kirjoittaa!"

Julkaistu:

Tuula Kallioniemi on kirjoittanut lastenkirjoja jo vuodesta 1978 ja tuntee lasten maailman erittäin hyvin.  

– Arvostan suuresti opettajia, jotka pitävät huolta siitä että lapset lukevat koulussa. 

Tuula Kallioniemi puhuu lasten lukemisen puolesta ja myös tietää mistä puhuu: häneltä on julkaistu yli 120 lapsille ja nuorille suunnattua teosta! Juuri ilmestynyt uutuuskirja Rapiseva reppu kertoo ensimmäisestä koulupäivästä. Rapiseva reppu kuuluu Kirjakärpänen-sarjaan, joka kannustaa lapsia opettelemaan lukemista.   

– Kirjoittaessa lapsille täytyy muistaa pitää lauseet yksinkertaisina ja lyhyinä. Minulta se onnistuu jo vaistonvaraisesti. Lapsille on ihana kirjoittaa! Lapsuus itsessään ei muutu, vaan rekvisiitta ympäriltä – pelot ja kiinnostuksen kohteet muuttuvat ja lapsi niiden mukana. 

Kallioniemi hakee ideoita ja inspiraatiota viettämällä aikaa omien lastenlastensa kanssa. 

– Aikuiset pitävät lapsia helposti vanhempana kuin he ovatkaan. Oma lapsenlapseni alkoi selittää, että murtovaras voi helposti päästä kotiin, koska ulko-ovi on suoraan pihalle. Sitä unohtaa, miten lapsen logiikka ja aivot toimivat vielä eri tavalla. 

Lapsen mielenkiinto kirjaan osattava pitää yllä 

– Lapsia kiinnostavat pelottavat, kielletyt ja hassut jutut. Niitä on hyvä hyödyntää kirjoissa, jotka on kohdennettu lukemaan opetteleville lapsille. Lapsi käsittelee asioita eri tavoin riippuen siitä, onko hän arka vai räväkkä. Räväkkä voi lähteä taistelemaan, kun taas aran lapsen ensimmäinen reaktio on mennä piiloon, Kallioniemi sanoo. 

Kirjan tarina ei Kallioniemen mukaan voi olla pitkä – kaksi liuskaa on aivan maksimi, eikä se voi olla ”tätitekstiä”. Lapsen mielenkiinto pitää pystyä pitämään yllä. Se onkin haasteellista nykyään, kun yhä nuoremmilla on puhelin ja kiinnostus lukemiseen on laskussa. 

Lukemisen oppiminen on tärkeää aikaa lapsen elämässä, ja vaikka opettelu koulussa tapahtuukin opettajan johdolla, on tärkeää innostaa lapsia lukemaan myös omalla ajalla. Siksi onkin oleellista, että lapsen saatavilla on kirjoja, jotka innostavat ja kiinnostavat. Lukemisen opettelu on pitkä tie, joka etenee kirjainten ja sanojen tunnistamisesta lauseisiin ja tarinoihin. 

– Arvostan suuresti opettajia, jotka pitävät huolta siitä, että lapset lukevat koulussa. Olen käynyt kouluissa vierailuilla, ja on huikean hienoa nähdä, miten opettajat lukevat oppilaille ääneen ja kaikilla on pulpettikirjat. 

Eräs asia Kallioniemeä kuitenkin mietityttää. 

– Yhä isommille lapsille toivotaan kirjoihin kuvitusta, jopa seitsemäsluokkalaisille. On jo huolestuttavaa, miten teksti jää yhä enemmän kuvien jalkoihin.  

Tuula Kallioniemi

Tuula Kallioniemi (kuva: Niclas Mäkelä)

 

Teksti: Tuuli Penttilä 

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.