Vuoden luontokirja 2019 -finalistit on julkistettu!

Julkaistu:

WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailussa etsitään jo 42. kerran suomalaiskustanteista teosta, jossa luonnon- ja ympäristönsuojelun sanoma on vahvasti esillä.

Voittajakirjan valinnassa kiinnitetään huomiota teoksen lukijaystävälliseen kieleen sekä ulkoasuun. Teoksen tulee olla suomalaiskustanne, mutta kirjan ei tarvitse käsitellä suomalaista luontoa vaan myös ulkomaisista kohteista kertova teos voi tulla valituksi.

Vuoden luontokirja 2019 -ehdokkaat ovat:

 

Katja Bargum ja Heikki Helanterä
Suuri suomalainen muurahaiskirja
Minerva

Muurahaistutkijat Katja Bargum ja Heikki Helanterä tutustuttavat lukijan pesän uumeniin ja sen monimutkaisiin sosiaalisiin verkostoihin. Muurahaiset tekevät tiivistä yhteistyötä, jossa yksilöt saattavat jopa uhrautua pesän hyväksi. Yhteisrintama saattaa kuitenkin rakoilla, kun yksilöt ryhtyvät ajamaan omia etujaan. Eivätkä ne muurahaiset aina niin ahkeriakaan ole.

 

Erkki Pulliainen ja Lassi Rautiainen
Suomalainen susi
Minerva

Erkki Pulliainen pureutuu suden ja ihmisen ristiriitaiseen suhteeseen mm. pohtimalla, miten ihminen omilla toimillaan vaikuttaa suden käyttäytymiseen. Tappamalla joko alfanaaraan tai uroksen ihminen särkee lauman hierarkian. Sekaisin olevan perhekunnan jäsenet saattavat käyttäytyä tavoilla, jotka eivät ole niille ominaisia. Moni häirikkösudeksi luokiteltu yksilö voikin olla häirityn tai hajotetun lauman jäsen.

 

Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen ja Jenni Räinä
Metsä meidän jälkeemme
Like

Suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Metsistämme valtaosa on talousmetsää, jossa hakkuut ovat ennätysmäisen suuret. Miten tähän on tultu? Vetävästi kirjoitettu teos ehdottaa vaihtoehtoja ”puupelloille” ja pohtii yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millaista suomalainen metsä voisi olla tulevaisuudessa - sellainen metsä, josta hyötyvät niin kansantalous kuin elintilastaan taisteleva helmipöllökin.

 

Pekka Lehtonen ja Martti Perämäki
Lähikuvassa kuikka
Gaudeamus

Huudostaan nimensä saanut lystikäs lintu tunnetaan myös virtaviivaisesta puvustaan ja punaisista silmistään. Japaniksi kuikan nimi merkitsee ”suurten aaltojen samuraita”. Meillä mökkiläisten ilona järviä partioivat kuikat eivät ehkä herätä yhtä mahtipontista mielikuvaa, vaan kyse on pikemminkin puolitutusta naapurista, jonka juttelun kuulee päivittäin järvenselältä.

 

Ritva Kovalainen ja Pekka Turunen
Meren maa – Havets land
John Nurmisen Säätiö

Kaksikielinen kuvateos Turunmaan ainutlaatuisesta maisemasta tuhansine saarineen ja ilmeikkäine kulttuuriympäristöineen. Vaikeasti saavutettavana, mutta myös maailman tuulahduksille alttiina, on saariston elämä kulkenut omaan suuntaansa. Jo sään muovaamat puut kertovat, että saarilla eläminen edellyttää sitkeyttä, mutta ihmisen ja luonnon yhteen hioutunut rinnakkaiselo on luonut myös elämän moninaisuudelle suopeita olosuhteita.

 

Finalistivalinnan suorittivat pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen. Voittajan valitsee tänä vuonna Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

Vuoden luontokirja 2019 julkistetaan 5. joulukuuta. Onnittelumme kaikille ehdokkaille!

Vuoden 2018 voittaja oli Jukka Lyytisen ja Antti Reinin toimittama Metsä – hyvää mieltä ja rentoa oloa luonnosta (Like).

 

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.