Vuoden 2023 pelit on valittu

Julkaistu:

Vuoden pelit 2023 on nyt valittu. Valinta tehtiin jo 30. kertaa uutuuspeleistä. Suomen Leluyhdistyksen vuosittain järjestämässä Vuoden Peli -kilpailussa arvioidaan uutuuslautapelejä neljässä eri kategoriassa: Vuoden Lastenpeli, Vuoden Partypeli, Vuoden Perhepeli ja Vuoden Strategiapeli. Tuomaristo arvioi erityisesti laatua ja turvallisuutta, mutta myös muun muassa pelattavuutta, ohjeiden selkeyttä sekä pelin ulkonäköä ja sen antamaa mielikuvaa.

Vuoden Lastenpeli 2023

Lankulle!

Lankulle! on suloisen kutkuttava riskinottopeli perheen pienimmille. Norsut joutuvat merirosvolaivan lankulle ja yrittävät olla molskahtamatta mereen.

Raadin kommentti: ”Merirosvot ovat aina kiehtoneet lapsia. Vastaavaa peliä ei kuitenkaan ole ollut, joten yksinkertainen ja lapsiin vetoava peli nousi suosikiksi raadissa. Kilpailu lasten peleissä oli tiukka, ja Lankulle-peli erottui joukosta juuri omanlaisuudellaan. Peliaika on lyhyt, joten itse pelaaminen ei vie liikaa aikaa perheen kiireisessä arjessa. Peliä on helppo pelata useamman kerran. Sen säännöt ovat selkeät ja yksinkertaiset. Peli on myös toteutettu hienosti, joten sitä on ilo pelata!”
  • Pelaajamäärä: 2–4
  • Peliaika: 20–30 min
  • Ikäsuositus: 8+

 

Vuoden Perhepeli 2023

Balloon Pop

Balloon Pop on herkullinen sekoitus taktikointia ja tuuria karanneiden ilmapallojen jahtaamisessa. Järjestele leijuvat pallot näppärästi värien mukaan ja kerää suurimmat pisteet popsauttelusta. Taitavin pelaaja voittaa.

Raadin kommentti: ”Perhepeleissä yhdessä pelaaminen korostuu. Kategoriassa ovatkin usein pärjänneet pelit, joissa pelataan yhdessä ja peli muuntuu osallistujien mukaan. Tämä kuvaa myös upeaa Balloon Pop -peliäkin. On kiehtovaa, miten eriväriset pallot poksahtavat ja niistä kerätään pisteitä. Samalla pelissä pitää keskittyä kahdeksan kierroksen ajan, kun peliä pelataan. Viihdyttävällä pelillä on erinomainen peliarvo, ja siksi raati valitsi sen voittajaksi.”
  • Pelaajamäärä: 2–4
  • Peliaika: 10–20 min
  • Ikäsuositus: 5+

Vuoden Partypeli 2023


Hitster Music Card Game

Kuuntele mahtavia hittejä 100 vuoden ajalta ja laita ne oikeaan aikajärjestykseen musiikin aikajanallasi. 

Raadin kommentti: “Musiikki ja tietopelit yhdistävät ihmisiä. Tässä voittajapelissä yhdistyy molemmat. Pelissä kuunnellaan hittejä ja arvataan, milloin se on julkaistu. Pelin juju on, että voittaakseen ei tarvitse tietää oikeaa vuotta, vaan asettaa se mahdollisimman oikealle paikalle musiikin aikajanalla. Tiedosta on hyötyä, mutta voittaa voi myös arvaamalla. Peliaika on kohtuullinen. Pelaamisen tarvitsee Spotify-palvelun. Kiehtova peli tarjoaa varmasti hyvää mieltä ja keskusteluaiheita.”

  • Pelaajamäärä: 2+
  • Peliaika: noin 30 min
  • Ikäsuositus: 15+

Vuoden Strategiapeli 2023

Arnak - kadonneet rauniot

Pelaajien tehtävänä on johtaa tutkimusretkikuntaansa kartoittamattomalla Arnakin saarella ja löytää kadonneen sivilisaation salaisuudet. Varusta retkikuntasi hyödyllisillä esineillä, etsi viidakosta merkillisiä artefakteja ja kiehtovia arkeologisia kohteita, yritä päihittää näiden kohteiden suojelijat - ja ennen kaikkea yhdistele Arnakin raunioiden salaisuudet pala palalta johdonmukaisiksi tutkimustuloksiksi, jotka saattavat johtaa kadonneen temppelin löytymiseen.

Raadin kommentti: ”Voittajapeli on teemoitettu nimensä mukaisesti aarteenetsintään. Pelissä yhdistellään useita perinteisiä strategiapelin muotoja. Se on viihdyttävä ja erittäin tasapainoinen pelikokemus. Peli ei ole vaikea strategiapeli vaan enemmänkin viihdyttävä ja mukaansatempaava. Kategorian voitto ratkesi varmaan juuri sillä, että pelin kulku määräytyy vahvasti pelin sisällä tehdyistä valinnoista.

  • Pelaajamäärä: 1–4
  • Peliaika: 30–120 min
  • Ikäsuositus: 12+

 

Vuoden Innovaatiolelu 2023!

Studio Creator Video Making Set

Täydellinen kotistudiosetti, jonka avulla voit luoda erilaisia videoita! Mahtava kotistudiopaketti yli 8-vuotiaille.

Raadin kommentti:

”Tämän lelun voitto osoittaa, että lelut kategoriana on laaja, ja lasten leikkiminen muuttuu iän myötä. On hienoa, että lelukilpailussa on myös arvostettu tätä uutta muuttuvaa leikkimisen kulttuuria. Kaupan kannalta on hienoa, että leluhyllyjen luona pyörii myös vanhempia lapsia.”


 

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.