Kuulumisia Kirjahyllystä: 40-vuotias Otavan kirjasto -kirjasarja juhlii syntymäpäiviään ja järjestää suurarvonnan

Julkaistu:

Otavan kirjasto on tarjonnut lukijoille laadukkaita käännösromaaneja jo 40 vuoden ajan. Juhlavuoden kunniaksi kustantamo järjestää sosiaalisen median tileillään arvonnan, jonka voittaja saa kaikki vuonna 2022 ilmestyvät Otavan kirjaston kirjat itselleen! 

 

Otavan kirjasto -nimen alla on ilmestynyt 40 vuoden aikana jo lähes 300 teosta. Näiden teosten kirjoittajat ovat arvostettuja maailmankirjallisuuden taitajia, ja mukaan mahtuu useita nobelistejakin. Vuosien varrella on ilmestynyt laajasti muun muassa Ian McEwanin, Margaret Atwoodin, Siri Hustvedtin sekä Jeffrey Eugenidesin tuotantoa. 

Vuonna 1982 perustettua Otavan kirjasto -sarjaa täydentävät juhlavuonna useat upeat teokset. Colson Whiteheadilta ilmestyy suomeksi Harlem Shuffle, jossa rikollisesta suvusta tuleva mies yrittää elättää perheensä huonekalumyyjänä. Rahasta on kuitenkin pulaa 60-luvun Harlemissa, joten aika ajoin mies hankkii lisätienestiä myymällä varastettuja huonekaluja. Ei kauaakaan, kun mies on mukana serkkunsa suunnittelemassa hotelliryöstössä, joka ei mene ihan putkeen. Miten saada oma osuus keikasta, pelastaa serkku ja pitää oma maine kunnossa? 

"Kirjailijan tunteminen auttaa suomennostyössä” 

Whiteheadin kirjojen suomentajalle Markku Päkkilälle Otavan kirjastoon julkaistavien teosten kääntäminen on kunnia. Päkkilällä onkin kertynyt suomennettavia romaaneja: Harlem Shuffle on kuudestoista teos, jonka hän suomentaa Otavan kirjastoon. Kaikki alkoi, kun Päkkilä pääsi työskentelemään Whiteheadin romaanin Balladi John Henrystä (2002) parissa vuosituhannen alussa. Siitä lähtien hän ontoimnut Colson Whiteheadin teosten suomentajana.  

Pulitzer-palkitun Whiteheadin tyyli on tullut vuosien aikana Päkkilälle tutuksi. Päkkilä huomauttaakin, että kirjailijan tunteminen auttaa suomennostyössä huomattavasti, vaikka välillä työ on raskaampaa teosten aiheiden vuoksi. Päkkilä nostaa esimerkeiksi Nickelin pojat (2020) ja Maanalainen rautatie (2021) -teokset, jotka käsittelevät orjuutta ja rotusorron raakuutta.  

Sally Rooneyn uutuus ehti joulumarkkinoille 

Otavan kirjaston juhlavuoteen kuuluu myös Sally Rooneyn uutuusromaani Kaunis maailma, missä olet?, joka julkaistiin jo joulumarkkinoille. Teoksen on suomentanut Cristina Sandu, itsekin Otavan kirjailija. Kaunis maailma, missä olet? kertoo aikuisuuden kynnyksellä olevista nuorista, jotka kipuilevat kasvamisen ja ihmissuhteiden kanssa. Se on romaani ystävyydestä, rakkaudesta ja seksistä.  

Rooneyltä on ilmestynyt Otavan kirjastossa myös kaksi aiempaa teosta, Keskusteluja ystävien kesken (2019) ja Normaaleja ihmisiä (2020). Kirjailijaa on kiitetty hänen tavastaan pukea nuorten ajatuksia ja kokemuksia sanoiksi. Uutuusromaani ei ole poikkeus. 

 

Otavan kirjaston juhlavuoden arvonta alkaa Kustannusosakeyhtiö Otavan Facebook-sivulla ja Instagramissa @otavankirjat tammikuun lopussa. 

Teksti: Eerika Mäki-Paavola, viestinnän harjoittelija 

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.