Taiteilijan haastattelu: Netta Tiitinen

Julkaistu:

”Yksi lempijutuista on virheet. Hyvien mokien kautta olen oppinut parhaimmat jutut ja tekniikat. Sen takia hyvä moka on paras lahja mitä voi tänäkin päivänä saada.” - Netta Tiitinen

 

Pietarinkadun kulmalla Helsingin Ullanlinnassa sijaitsee suloinen Ateljé Galleria Shop. Se on utuisen kauniita taideteoksia maalaavan taiteilijan, Netta Tiitisen, uusi työhuone. Netan galleriassa akryylivärit ja erilaiset sekatekniikat loistavat lapsiaiheisissa maalauksissa. Vieraillessamme galleriassa, taiteilija kertoi meille omien töidensä aiheista ja tekniikoista sekä antoi vinkkejä kaikille taiteesta kiinnostuneille. Lukaise koko juttu ja aloita oma akryylimaalausprojektisi.

Mistä aiheista työsi kertovat?

Minulla on työtekniikoina kaksi lähestymistapaa. Toinen on henkinen sisältö. Mietin etukäteen mitä haluan kertoa ja mikä on aihemaailma. Toinen on enemmän teknispainotteinen. Eli haluan tuoda jokaiseen uuteen näyttelyyn aina jotain uutta ja erilaista. On kiva haastaa itseänsä myös teknisesti ja kehittyä.

Miksi sinusta tuli taiteilija?

Olen ollut kiinnostunut taiteesta ja tekemisestä ihan lapsesta lähtien. Ja ehkä Steiner-koululla oli osuutta asiaan, koska siellä aika paljon tehtiin itse. Siellä kuvitettiin mm. omat kirjat. Sitten ajatus kypsyi siihen, että minusta tulee kuvaamataidon opettaja, sillä ajattelin, että pitää olla joku kunnollinen työ ja siinä ohessa voi olla vapaa taiteilija. Kuitenkin elämä vei ensiksi toiseen suuntaan, koska en päässyt haluamaani taidekouluun sisään. Koin epäreiluutta siitä ja ajattelin, että tämä ala ei ole minua varten. Taideala oli ja jossain määrin on edelleen aika konservatiivinen. Meille on asetettu aika paljon stereotyyppisiä polkuja, miten täytyy edetä, mutta nykyään onneksi niitä polkuja on paljon erilaisia. En luovuttanut, vaan opettelin itse maalaamaan. Itseoppineisuus onkin osoittautunut minun vahvuudekseni. Asioita pitääkin tehdä eri tavoilla, jotta syntyy uusia ja mielenkiintoisia asioita.

Kuka tai ketkä taiteilijat/henkilöt ovat sinun suurempia esikuviasi urasi varrella?

Minulla ei koskaan ole varsinaisesti ollut mitään suurempia idoleita. Ehkä olen halunnutkin pysyä omalla tiellä, että ei tule muualta liikaa vaikutteita. Mutta nuorempana olin kiinnostunut Jackson Pollockista. Kävin kirjastossa ja ihastelin kirjoista hänen maalauksiaan. Taiteilija kenen kanssa tunnen samaistumispintaa, on Albert Edelfelt. Muutoin henkilökuva, johon voin hyvin samaistua on Helene Schjerfbeck. Muutama hyvä kuvaamataidon opettaja kuvataidelukion ajoilta, esimerkiksi Sirkka Raikamo, olivat myös todella innostavia. Sirkka Raikamolle kiitokset kaikesta kannustuksesta.

Minkälaisia maalausvälineitä ja värejä käytät?

Olen oikeastaan aina maalannut Winsor & Newtonin galleriaväreillä. Kun mieltyy johonkin tiettyyn hyväksi toteamaan väriin, niin sitä haluaa käyttää. Vesiohenteiset värit ovat minulle tärkeitä, sillä kaikki värit voi pestä ja niitä voi ohentaa vedellä. Väreihin voi myös sotkea muita materiaaleja, esimerkiksi hiekkaa. Vesiohenteiset akryylivärit myös kuivuvat nopeasti, toisin kuin öljyvärit. Eli jos kärsivällisyys ei riitä öljyvärien kuivumiseen, niin akryylivärit ovat loistava vaihtoehto.

Toinen tärkeä asia on se, että vaikka on hyvät värit, niin pitää myös olla hyvät ohenteet. Ilman ohenteita maali on muuten ikään kuin  ”kuivaa.” Ohenteen kera maali liukuu hyvin ja sillä saa teknisesti kivaa vaihtelua. Tekniikoiltaan akryylivärit ovat kivoja, koska maalata voi niin monilla erilaisilla välineillä. Isojen ja pienten pensseleiden lisäksi voi käyttää esimerkiksi rättiä, hanskaa, kättä tai pesusientä. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia pintoja, eikä aina maalata vain pensselillä.

Lisäksi luonnonläheiset sävyt ovat olleet aina minulle tärkeitä. Erilaisten värien käyttöä ja sävyttämistä olen joutunut opettelemaan. Mutta ilman valkoista ei tapahdu mitään. Sillä saa hyvin sävytettyä. Esimerkiksi medium-valkoinen on ohenteen ja peittävän valkoisen välimuoto. Vinkkinä: jos hommaat tuubeja valmispaketissa, niin sen lisäksi kannattaa hommata myös yksi iso valkoinen väripurkki. Toinen mitä suosittelen, on matta medium -ohenne. Näillä pääsee hyvin alkuun.

Mitä vinkkejä antaisit aloittelijalle?

Yksi lempijutuistani on virheet. Hyvien mokien kautta olen oppinut parhaimmat jutut ja tekniikat. Sen takia hyvä moka on paras lahja mitä voi tänäkin päivänä saada. Kaikki aloittaminen on aina vaikeaa. Myös siinä mielessä, että tekee taiteilijan työtä joka päivä. Epäonnistumisen pelko piilee myös ammatti-ihmisen arjessa. Mutta jos ei veikkaa, niin ei voi voittaa. Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että kokeilee vaan jotain ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia. Jos ei ole odotuksia, niin ei tule myöskään pettymyksiä ja silloin se onkin antoisaa kokeilemista. Ainut asia, mitä voi tehdä väärin on se, että ei aloita.

Haastattelu ja valokuvat: Elisa Hangasjärvi, Markkinointipäällikkö, Suomalainen Kirjakauppa

Näitä tuotteita tarvitset

Avainsanat

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.