Novita Knit Along: nyt neulotaan vappusukat!

Julkaistu:

Kesää kohti yhdessä neuloen! Novitan Knit Along tuo yhteen puikkotaiturit saman innostavan neuleprojektin äärelle. Nyt neulotaan upeat vappusukat! Ohjeet julkaistaan osissa, joten sukat valmistuvat mukavasti huhtikuun mittaan. 

Minna Metsäsen suunnittelemissa Juhlatuulella-vappusukissa yhdistetään Novitan uutuuslanka Kajastus tuttuun Nalle-klassikkolankaan. Tule mukaan iloiseen sukkaprojektiin ja katso ohje alta.


 

OHJEET:

OSA 1

Luo aamu-usvan värisellä langalla 88 s ja jaa s:t neljälle puikolle, 22 s puikolleen. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä, keskellä takana.

Aloita kirjoneulejoustin suljettuna neuleena I ruutupiirroksen 1. kerrokselta. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–7.

Neulo luonnonvalkoisella ruutupiirroksen 8. kerros ja lisää samalla 1 s puikoille I ja IV = 90 s. 

Neulo ruutupiirroksenkerrokset 9–20.

Huom. Kerroksilla 19–20 neulotaan sileää neuletta (jatkuu seuraavassa osassa), vaihda tarvittaessa ohuempiin puikkoihin sileän neuleen ajaksi.


OSA 2

Jatka neulomista suljettuna neuleena II ruutupiirroksen mukaan. Neulo ensin kerrokset 21–25 eli sileää neuletta ja neulo nämä kerrokset pienemmillä puikoilla, jos vaihdoit ne työhön.

Vaihda työhön takaisin paksummat sukkapuikot ja neulo ruutupiirroksen kerrokset 26–40.

OSA 3

Jatka neulomalla kirjoneuletta suljettuna neuleena. Neulo III ruutupiirroksen kerrokset 41–60.

Kavenna kerroksella 53 kerroksen alusta ja lopusta 1 s: tee kerroksen alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja kun kerroksella on jäljellä 2 s neulo 2 s oikein yhteen. Toista kavennukset kuten edellä kerroksella 58. Työssä on nyt 86 s.

OSA 4

Jatka neulomalla kirjoneuletta suljettuna neuleena. Neulo IV ruutupiirroksen kerrokset 61–81.

Kerroksilla 63, 68, 73 ja 78 kerroksen alusta ja lopusta kaventuu aina 1 s. Työssä on nyt 78 s.

OSA 5

Jatka neulomalla kirjoneuletta suljettuna neuleena. Neulo V ruutupiirroksen kerrokset 82–102.

Kerroksilla 83, 88, 93 ja 98 kerroksen alusta ja lopusta kaventuu aina 1 s. Työssä on nyt 70 s.

Neulo aamu-usvan värisellä langalla 1 krs oikein ja kavenna samalla tasaisesti 3 s = 67 s.

Tasaa s:t puikoille: I puikolle 17 s, II puikolle 16 s, III puikolle 17 s ja IV puikolle 17 s.

OSA 6: Kantapää

Aloita kantalappu neulomalla aamu-usvan värisellä langalla I puikon s:t oikein IV puikolle = 34 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo s:t nurin ja kavenna samalla tasaisesti 2 s = 32 s. Aloita sitten vahvennettu neule:

  1. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun.
  2. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

Toista kerrokset 1–2 yhteensä 14 kertaa = 28 krs.

Aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 11 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 10 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 10 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmässä on edelleen 12 s. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle, 6 s molemmille puikoille. Neulo oikeanpuoleiset 6 s oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Poimi I puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo aamu-usvan värisellä langalla kantalapun 6 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 14 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä, sillä puikolla, jolla on 6 s, neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 6 s oikein.

Jatka kirjoneuletta suljettuna neuleena ja neulo VI ruutupiirroksen kerrokset 103–111 ja tee kiilakavennukset ruutupiirrokseen merkityissä kohdissa. Kiilakavennusten jälkeen työssä on 65 s.

Osa 7

Jatka kirjoneuletta suljettuna neuleena VII ruutupiirroksen 112. kerrokselta ja kavenna samalla IV puikon lopussa 1 s = 64 s. Neulo VII ruutupiirroksen kerrokset 113–146.

Pohjan pituus on nyt noin 20 cm. Neulo sukka loppuun aamu-usvan värisellä langalla. Neulo 1 krs oikein ja kavenna samalla tasaisesti 4 s. Tasaa jokaiselle puikolle 15 s.

Aloita kärkikavennukset (nauhakavennukset): neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli).  Joka kavennuskerroksella vähenee 4 s. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes sekä ylä- että alapuolella on 12 s, eli työssä yhteensä 24 s. Nosta kaikki loput silmukat kahdelle hakaneulalle ja käännä työ nurin, oikeat puolet vastakkain. Nosta yläosan 12 silmukkaa yhdelle puikolle ja pohjan 12 silmukkaa toiselle ja päättele silmukat yhteen kolmen puikon päättelyllä tai silmukoimalla.

Osa 8

Viimeistely

Kastele sukat varovasti ja aseta alustalle kuivumaan. Höyrytä varovasti tarvittaessa.

Kirjonta: Kirjo sukan teräosaan puuttuvat pienet yksityiskohdat VII ja VIII ruutupiirroksen mukaan.

Viirien nypyt: Virkkaa luonnonvalkoisella aloitusketjuksi 3 ketjusilmukkaa (kjs), virkkaa ensimmäiseen ketjusilmukkaan 4 pylvästä yhteen eli virkkaa 4 pylvästä viimeistä langankiertoa ja läpivetoa vaille valmiiksi, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi. Kiristä lankaa ja virkkaa vielä 1 kjs. Katkaise lanka. Virkkaa 22 nyppyä ja kiinnitä jokaisen viirin päähän nyppy valkoisen silmukan kohdalle.

Tupsut: Tee 22 pientä tupsua. Tee tupsut kahdella värillä (luonnonvalkoinen + neilikka) ja jätä ne vähän vajaiksi. Kiinnitä joka toiseen vappuviuhkan varteen 1 tupsu.

 

Näitä tuotteita tarvitset

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.