Evästeiden käyttö auttaa meitä kehittämään palveluitamme. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoa Sulje
  Takaisin

Vuoden urheilukirja -finaalissa kattaus suomalaisen urheilun lajikirjoa

vuoden_urheilukirjat_2017finalistit

Helge Nygrénin -palkintokilpailun finalistit, eli kansankielellä Vuoden urheilukirja 2017 -finalistit. Kuva urheilumuseo.blogspot.fi.


Urheilumuseon järjestämän Vuoden urheilukirja -kilpailun finaaliin selvitti tiensä tänä vuonna kuusi teosta. Finalistien joukkoon mahtuu vaikuttavia tarinoita, kaunistelemattomia kuvauksia, yksi omakustanne ja hyvä kattaus suomalaisen urheilun perinteistä lajikirjoa.

Finaaliin valitut teokset ovat:

Haukikuningas (J. P. Tanninen. Jukka Tanninen. Omakustanne)
J. P. Tannisen ”Haukikuningas” on tarina sanan varsinaisessa merkityksessä. Tarina kyykästä, josta yhtäkkiä on tullut Japanin ykkösurheilulaji. Tanninen on tehnyt nerokkaan lajioppaan, jossa fakta ja fiktio yhdistyvät saumattomasti ja ainutlaatuisesti.

Kuolemanlaakso (Tommi Kovanen & Jenny Rostain. Bazar)
Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin ”Kuolemanlaakso” on tarina sekin, mutta samalla myös osaelämänkerta. Tiivis ja viimeistely teksti kertoo liian kovan taklauksen jälkimainingeista tehokkaasti ja kaunistelematta. Kirja sukeltaa syvälle jääkiekkomaailmaan ja analyyttinen kuvaus kantaa alusta loppuun saakka.

Mika Nyyssölä - Giant Killerin tarina ja treeniopas (Mika Nyyssölä, Jouni Virtamo & Jouni Lehtonen. Docendo)
Mika Nyyssölän, Jouni Virtamon ja Jouni Lehtosen ”Mika Nyyssölä – Giant Killerin tarina ja treeniopas” on taideteos jo esineenä. Vastaavaa urheilijaelämäkertaa ei aikaisemmin ole tehty. Kirja perehdyttää kehonrakennukseen, mutta toimii myös lukukokemuksena ja piirrostaideteoksena. Näyttävä taitto ja tyylikäs kuvitus on ehdottomasti merkittävä osa hyvää kirjaa.

Pesis – Opas jännittävän pelin seuraajalle ja harrastajalle (Annukka Koskela. Kustannusosakeyhtiö Nemo)
Annukka Koskelan ”Pesis – Opas jännittävän pelin seuraajalle ja harrastajalle” on erilainen opaskirja. Kuten nimikin sanoo, se on opas nimenomaan pelin seuraajalle. Koskelan sujuvakielisen teoksen hissipuhe olisi aika ilmeinen: luettuasi tämän kirjan et enää koskaan katso pesäpalloa samoin silmin.

Suomalainen hiihtodoping – Punssia, pillereitä ja punasoluja (Erkki Vettenniemi. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)
Erkki Vettenniemen ”Suomalainen hiihtodoping – punssia, pillereitä ja punasoluja” osoittaa, että vakavasti otettavaa tutkimusta voi kirjoittaa luettavasti ja ymmärrettävästi. Suomalaisen hiihdon ”lääkehuollon” historia on suurin piirtein yhtä pitkä kuin itsenäisyytemme. Vettenniemi käsittelee vaikeammatkin teemat taidolla ja asianosaisia liikaa leimaamatta.

Ylpeydestä (Marko Kantomaa. Johnny Kniga)
Marko Kantomaan ”Ylpeydestä” on kovan tason esikoisteos, joka puhuu asiantuntevasti juoksemisen tuskasta ja hurmasta. Teemaan yhdistetty nuoren ihmisen seksuaalisuuden kuvaus tekee romaanista oikeaa kaunokirjallisuutta, jossa pelkistetty teksti on viimeistelty huolellisesti.


Vuoden urheilukirja -kilpailun voittaja ja Vuoden urheilupostaus julkistetaan 7.2.2018. Valintaraatiin kuuluvat Esko Heikkinen (puheenjohtaja), Juha Kanerva, Kristiina Kekäläinen, Susanna Luikku ja Mika Wickström.

Vuoden urheilukirja on valittu vuodesta 1980 alkaen. Viime vuosien voittajiin lukeutuvat 2016 Makkabi – Helsingin juutalaisen urheiluseuran historia (Rony Smolar & Adiel Hirschovits), 2015 Yksin – Romaani Paavo Nurmesta (Karo Hämäläinen) sekä 2014 Kuin taivasta koskettaisi – Jalkapallon MM-kisojen historia (Jari Ekberg ) (ei saatavana Suomalaisesta). Kaikki edellisten vuosien voittajat ja kunniamaininnat löytyvät Urheilumuseon verkkosivuilta.

Teksti: Urheilumuseo mediatiedote 11.12.2017. Luonnehdinnat kilpailun finalisteista on julkaistu Urheilumuseon blogista.