Your request is being processed.
Sulje
Sulje

Henkilökunnan suosikit

Henkilökuntamme suosittelee jännitys-, kauno-, historia- ja muistelma-, koti- ja hyvinvointi- sekä lasten- ja nuortenkirjoja.
Lue mitä Miralla, Johannalla, Maitalla, Katjalla ja Elinalla on kerrottavaa. Voit myös itse kommentoida kirjoja tuotteen tiedoissa Facebook-tunnuksellasi. Tervetuloa keskustelemaan kiinnostavista kirjoista!

yhteiskuva_suosittelijoista_15cm
Maitta_1JÄNNITYS / Maitta 
Lohjan myymälästä

Varjelijat

Kristina Ohlsson: Varjelijat (WSOY)

Mentori-illalliselle saapumatta jäänyt Rebekka Trolle löydetään kahden vuoden kuluttua paloiteltuna metsästä. Samasta paikasta löytyy lisää uhreja ja jäljet johtavat erääseen vanhainkotiin, sekä rikosta tutkivan Fredrika Bergmanin lähipiiriin.

Varjelijat on melkoinen rikosvyyhti, jonka on runsaiden säikeiden ja solmujen avaaminen on kutkuttavaa. Kirjan hyytävä loppu jää leijailemaan värisyttävästi mieleen ja jättää odottamaan Ohlssonilta seuraavaa kirjaa.

Suosittelen sinulle, joka pidät esim. Läckbergin ja Keplerin jännäreistä ja yleensäkin psykologisista trillereistä.

Myös e-kirjana

Kuolematon

Marko Kilpi: Kuolematon (Gummerus)

Vanhempi konstaapeli Kilpi on taas onnistunut kuvaamaan ajankohtaisia asioita karmivan todentuntuisesti.

Olli Repo ja työparinsa Elias Kaski jäävät itsemurhaa tekevän viimeisiksi todistajiksi. Tutkinta johtaa oudoista pakastetuista näytepusseista aina erilaisiin hyväksikäyttötapauksiin ja niiden vaikutuksiin, joilta eivät tutkijatkaan tahdo välttyä.

Keskustelin tästä kirjasta hyvän ystäväni, kokeneen poliisimiehen kanssa ja hän vahvisti aavistukseni sanoessaan " Kuvaa aika hyvin tätä päivää, melkein kaikki voisi olla totta ja osin varmaan onkin"...

Kuolematon edustaa hyvää kotimaista rikoskirjallisuutta, jos pidät vaikka Jokisen, Sipilän ja Leinon kirjoista, tämä on sinulle.

Kepler Nukkumatti 

Lars Kepler: Nukkumatti (Tammi)

Kepler teki sen taas! Neljäs Joona Linna -sarjan Nukkumatti koukutti tiukasti ensimmäiseltä sivulta looppuun asti. Keplerin kerronta on vaivattoman tuntuista ja kirjan täsmällinen kappalejako selkeyttää lukemista, kun hypätään ajassa, paikassa ja muissa sivujuonteissa.

Tällä kertaa 13 vuotta sitten kadonnut ja jo kuolleeksi julistettu Mikael Kohler-Frost hoipertelee vapauteen. Hänen epäiltiin joutuneen sarjamurhaaja Jurek Walterin uhriksi, mutta teoria ei voi pitää paikkaansa, koska Walter on istunut kaikki nämä vuodet suljetulla osastolla. Hänellä täytyy olla apuri. Komisario Joona Linna kumppaneineen joutuu hurjaan kilpajuoksuun murhaajan kanssa pelastaakseen ihmishenkiä. Ihan naarmuitta ei selviä kukaan.

Nukkumatti on itsenäinen teos, eikä haittaa vaikket ole edellisiä vielä lukenut. Tämä Nukkumatti ei ole mikään lastenkirja, mutta sopii tasokkaista jännäreistä pitäville aikuisille.

Myös e-kirjana

 Synkkä niin kuin sydämeni

Antti Tuomainen: Synkkä niin kuin sydämeni (Like)

Aleksin äiti katosi oudosti, pojan ollessa 13 vuotias. Parikymmentä vuotta myöhemmin Aleksi ei ole vieläkään päässyt yli menneestä, vaan hänen omat tutkimuksensa johtavat mahdolliseen murhaajaan. Hän hakeutuu epäillyn lähipiiriin ja sitten alkaa tapahtua...

Monivivahteinen tarina etenee määrätietoisesti yllättävää loppua kohden.

Joskus luettuani yhden kirjan, on pakko heti lukea kirjailijan muukin tuotanto. Näin kävi minulle tämän kirjan suhteen, enkä todellakaan pettynyt. Aiemmista teoksista jäi mieleeni erityisesti Parantaja. 

Vaikka tässä jännärissä on vahvaa miesnäkökulmaa, sopii se loistavasti myös naisille.

Myös e-kirjana

 Vii5i

Ursula Poznanski: VII5I (Atena)

Etsivä Beatrice Kaspary selvittelee julmaa geokätköilyä Itävallassa. Kätköistä ei löydykään harmittomia pikkuesineitä, kuten yleensä, vaan jotain ihan muuta... Murhaaja tuntuu olevan aina askelen edellä ja silti niin lähellä.

Hyytävän psykologisen trillerin ystäville Vii5i on taattua tavaraa. Melko vaikean juonen selvittäminen vaatii sopivasti aivojumppaa.

En suosittele tätä heikkohermoisille!

 Veripailakat

Milla Ollikainen: Veripailakat (Like)

Lapin tunturihotellissa tapahtuu outo murha. Rikosta alkavat tutkia persoonallisen paikallispoliisin lisäksi toimittaja Eerika apunaan viinaanmenevä kuvaaja Krisse.

Veripailakat on mainio perusdekkari, jonka tekee kerrassaan virkistäväksi mehevä pohjoinen murre ja "jänkhämeininki". Tarina vie mennessään ja on pakko ahmia nopeasti.

Jos mielilukemistasi ovat kotimaiset jännärit, pidät tästä varmasti!

Myös e-kirjana

 Yönäytös

Marisha Pessl: Yönäytös (Otava)

Mystisen Oscar-palkitun elokuvaohjaajan tytär löydetään kuolleena Chinatownista. Tutkimaan ryhtyy omaperäinen ex-toimittaja Scott McGrath.

Ihmetystä, epäuskoa, hämmennystä ja tihenevää jännitystä, ainakin näitä tunteita lupaan, kun Yönäytöksen luet. Huomaat olevasi mukana erikoisessa elokuvassa, josta ei käänteitä ja sivujuonia puutu.

Suosittelen Yönäytöstä erityisesti vaativalle lukijalle, niin miehelle, kuin naisellekin.
Huh, huh! Vieläkin hengästyttää!

Myös e-kirjana

 Kolibri

Kati Hiekkapelto: Kolibri (Otava)

Kolibri on Kati Hiekkapellon upea avaus uudelle dekkarisarjalle. Vanhasta Jugoslaviasta kotoisin oleva rikostutkija Anna Fekete työparinaan ennakkoasenteita omaava Esko, saavat tutkittavakseen murhan ja toisenkin...

Kirjan yllätysellinen juoni on niin taidolla punottu, että se koukuttaa viimeiselle sivulle asti.

Suosittelen Kolibria erityisesti Sinulle, jonka mielilukemisiin kuuluvat pohjoismaiset jännärit, mutta olet tähän asti kartellut kotimaisia dekkareita. Yllätyt varmasti! 

Myös e-kirjana


johanna1KAUNOKIRJAT / Johanna Helsingin Kampin myymälästä

Totuus Harry Quebertin tapauksesta

Joël Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta (Tammi)

Takakannen viittaus Twin Peaksiin sai minut tarttumaan tähän kirjaan. Yhtäläisyyksiä tv-sarjaan löytyykin sekä nuorena ja kauniina kuolleen Nolan hahmosta että pikkukaupunki-idyllistä, jonka asukkaiden kaapeista paljastuu jos jonkinlaista luurankoa. Kirja oli todella monitasoinen ja vangitseva lukuelämys, parasta mitä olen lukenut pitkään aikaan. Vetävän ja yllättäviä käänteitä täynnä olevan tarinan lisäksi kirja kertoo myös kirjan kirjoittamisesta. Hyvien tarinoiden ystävä ei tule pettymään. Kirja sopii loistavasti myös vähän lukeville tai lukuharrastusta uudelleen aloittaville. 

Myös e-kirjana 

 Tikli

Donna Tartt: Tikli (WSOY)

Odotukseni olivat suuret Tiklin suhteen ja onneksi se täytti ne kaikki. Kirja on traaginen kasvutarina äitinsä taidemuseon räjähdyksessä menettäneestä pojasta, Theosta. Theon elämä ei mene ihan suunnitelmien mukaan ja alamaailmaan ajautuminen saa lukijankin pohtimaan oman moraalinsa rajoja. Kirjan kiehtovuutta lisää kuvataiteen, kirjallisuuden ja antiikkiesineiden suuri osuus sekä juonenkulussa että tematiikassa. Tiiliskivimäinen kirja on helppolukuinen, mutta hämmentävä lukukokemus, joka jää pitkäksi aikaa mieleen.

Myös e-kirjana 

 
Riikka Pelo Jokapäiväinen elämämme

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme (Teos)

Finlandia-voittaja kertoo venäläisen runoilijan Marina Tsvetajevan ja hänen tyttärensä Aljan ristiriitaisesta suhteesta. Jokapäiväinen arki maanpaossa Tsekkoslovakiassa sekä Stalinin vainojen aikaisessa Neuvostoliitossa on rankkaa, mutta Pelo kirjoittaa siitä lyyrisen kauniisti, maalailevaa ja viipyilevää tajunnanvirtaa. Rakastan juuri tällaisia kauniskielisiä, vahvatunnelmaisia ja runsassisältöisiä kirjoja, jotka jäävät lähtemättömästi mieleen. Suosittelen kirjaa vaativille lukijoille ja venäläisten klassikoiden ystäville.

Lääkäri, Herman Koch 

Herman Koch: Lääkäri (Siltala)

Tämä on niitä kirjoja, jotka on pakko lukea lähes yhdeltä istumalta. Kiinnostavan tarinan vahva psykologinen jännite kantaa läpi koko kirjan kuten hyvissä dekkareissa. Pidän myös sen oivaltavasta ihmiskuvauksesta ja mustasta huumorista. Kochin kirjat antavat raadollisen kuvan nykyihmisen moraalin tasosta ja laittavat lukijan pohtimaan myös omia rajojaan. Tässä kirjassa aiheena on lääkärin tietoisesti tekemä hoitovirhe. Kochia lukiessa tulee epämääräisen ahdistunut olo, mutta kannattaa ehdottomasti lukea, ravisuttava kokemus.

Taisteluni kolmas kirja

Karl Ove Knausgård: Taisteluni (Like)
kolmas kirja

Knausgård on poikkeuksellista luettavaa ja kaiken hehkutuksensa ansainnut. Kertojana Knausgård kuvaa ympäristöään ja ajatusmaailmaansa niin tunnontarkasti, että lukija kokee illuusion maailmasta toisen ihmisen silmin. Kirjasarjan kolmas osa kertoo lapsuudesta, jota varjostaa tyrannimainen isä. Myös lukija jännittää henkeään pidättäen, että huomaako isä appelsiinitahrat tapetissa tai jalasta puuttuvan sukan.

Vaikuttava ja koukuttava kirja saa taas malttamattomana odottamaan seuraavaa suomennosta.

 Samoilla silmillä

Peter Franzén: Samoilla silmillä (Tammi)

Ihastuin jo Frantzénin omaelämäkerralliseen esikoiskirjaan Tumman veden päällä. Samoilla silmillä jatkaa Peten kasvukuvausta ja selviytymistarinaa. Nyt kerrotaan yhdestä viikosta teini-ikäisen, nyrkkeilyä harrastavan, Peten elämässä. Päällimmäisenä koskettavasta kirjasta jää mieleen ymmärrys alkoholisoitunutta isää kohtaan ja läheinen suhde isovanhempiin.

Kemin murre on hauskaa luettavaa ja Franzén taitava tarinankertoja.

Myös e-kirjana

 Kangastus 38

Kjell Westö: Kangastus 38 (Otava)

Westö vie lukijan aikamatkalle 30-luvun Helsinkiin ja sen vilkkaaseen huvielämään. Kirjan tunnelma on melankolinen ja dramaattiset tapahtumat heijastelevatkin ympäröivän yhteiskunnan  murrosta ja ennakoivat tulevaa maailmansotaa. Tapahtumien keskiössä on arvoituksellinen rouva Wiik, jonka monitulkintainen hahmo tuo kirjaan trillerin aineksia.

Westön kaunis kieli on nautittavaa luettavaa. Kangastus38 on mielestäni Westön helppolukuisin kirja, joten se sopii hyvin ensi kertaa Westön tuotantoon tutustuvalle.

Myös e-kirjana

 La Peregrina

Cecilia Samartin: La Peregrina (Bazar)

La Peregrina on huikea rakkaustarina, jossa lähdetään liikkeelle Yhdysvalloista ja päädytään Meksikon kautta Espanjan pyhiinvaellusreitille Santiago de Compostellalle. Samartinin kirjassa on synkkiä salaisuuksista ja vaikeita ihmiskohtaloita, mutta aurinko paistaa lämpimästi ja aina on toivoa.

Suosittelen kaikille kiehtovien tarinoiden ystäville ja vieraista kulttuureista kiinnostuneille.

 Taivaslaulu

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (Gummerus)

on synkkäsävyisen huumorin ryhdittämä herkkä rakkaustarina, joka käsittelee naisen vaikeaa asemaa vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä. Rauhala kirjoittaa runollisen kaunista ja ajatuksia herättävää tekstiä, johon on vaikea olla ihastumatta.

Suosittelen yhteiskunnallisia kysymyksiä pohtiville ja lapsiperheen arjesta kiinnostuneille.

Myös e-kirjana


katja_1HISTORIA JA MUISTELMAT / Katja
Joensuun myymälästä

Hakekaa kätilö! (Otava)

Jennifer Worth: Hakekaa kätilö! (Otava)

Hurmaava ja mielenkiintoinen trilogian ensimmäinen osa. Omaelämänkerrallinen kuvaus Worthin työskentelystä kätilöharjoittelijana 1950-luvun Lontoon East Endin työläiskortteleissa. Kurjissa oloissa asuvien perheiden elämää ja kätilön työtä kotisynnytyksineen kuvataan kaunistelematta ja tarkasti pilke silmäkulmassa. Oman viehättävän sävynsä kirjaan tuo Worthin asuinpaikka Nonnatus House –luostari, jonka nunnien ohjauksessa hän harjoittelee kätilönä toimimista. Mielenkiintoinen kurkistus lähihistoriaan ja aiheeseen josta ei ole aiemmin juurikaan kirjoitettu.

Suosittelen erityisesti kaikenikäisille naisille.

Ilmestynyt juuri pokkarina! 

Myös e-kirjana

 Hakekaa kätilö 2

Jennifer Worth: Hakekaa kätilö 2 – Kaupungin varjoissa (Otava)

Trilogian toinen osa jatkaa Worthin kätilön työn kuvausta 1950-luvun Lontoon työläiskortteleissa East Endissä. Elämä on kovaa kodeissa, kaduilla ja köyhäintaloissa mutta Worthin kirjassa huumorilla on oma osansa liikuttavien ihmiskohtaloiden rinnalla. Vaikuttava ajankuvaus on helppolukuinen ja mukaansa tempaava lukukokemus.

Suosittelen erityisesti kaikenikäisille naisille.

TV-sarjan toinen kausi on juuri alkanut Yle 1-kanavalla!

Myös e-kirjana

 Poika

Felix Weinberg: Poika 30529 – Elossa viiden keskitysleirin jälkeen (Minerva)

Kirja kuvaa Weinbergin lapsuutta ja nuoruutta tavalla joka on aiheeseen nähden hämmästyttävän kaunis ja vailla katkeruutta. Kirjailijan tapa kuvailla elämää luo vahvoja mielikuvia. Voisin palata kirjaan uudestaankin! 

Suosittelen vaikuttavista muistelmista nauttiville.

Also in English

 Mitä jokaisen tulee tietää

Kivistö – Riikonen (toim.): Mitä jokaisen tulee tietää antiikista – Kreikka & Rooma (Avain)

Erinomainen ja tiivis paketti klassista sivistystä. Jokaiselle jota kreikkalainen ja roomalainen historia ja kulttuuri kiinnostaa. Omassa hyllyssä kirjasta muodostuisi varmasti jonkinmoinen hakuteos!

 

 Tuntematon Lauri Törni

Pohjonen Juha, Silvennoinen Oula: Tuntematon Lauri Törni (Otava)

Kirja kyseenalaistaa aiemmat tulkinnat Lauri Törnin elämästä ja urasta ja purkaa hänen ympärilleen rakennettua sankarimyyttiä käyttäen hyväksi aineistoa Saksasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista. Inhimillinen kuvaus sodan haavoittamasta sotilaasta vaihtoehdoksi myyttiselle sankaruudelle jätti pohtimaan sotaa ja sankaruutta.

Suosittelen Suomen sotahistoriasta ja kaukopartiotoiminnasta kiinnostuneille.

Myös e-kirjana

 Hyökkäyksen edellä

Mikko Porvali: Hyökkäyksen edellä- Kaukopartio Kannaksella kesällä 1941 (Atena)

Vaikuttava ja realistinen kuvaus Kaukopartion matkasta Kannaksella 1941. Kirja kertoo sujuvasti ja tarkasti partiomatkasta ja sen yksityiskohdista sekä matkalle osallistuneista miehistä. Jännittävä tosikertomus on romaanimaisen helppolukuinen. Yleisradion arkistosta löytynyt partion haastattelu on liitetty kirjaan cd-levynä ja sen historiallinen anti on merkittävä.

Suosittelen sotahistoriasta ja erityisesti kaukopartiotoiminnasta kiinnostuneille.

Myös e-kirjana

 Et kuitenkaan usko

Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä, Juho Metos: Et kuitenkaan usko (Docendo)
Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä

Sankarinsa näköisen teoksen haastatteluissa Haapasalo kertoo varhaisista vuosistaan Venäjällä. Tummia sävyjä, huumoria ja hurjia seikkailuja upeasti kuvitetussa kirjassa riittää. Pökerryttävä kirja jätti lukijalle pienen huolen Villestä mutta jos hän tuosta kaikesta selvisi niin huoli lienet turhaa.

Suosittelen huikeista seikkailuista nauttiville.

 Lumoava Eeva-Kaarina Volanen

Vekkeli Pirkko, Loivamaa Ismo: Lumoava Eeva-Kaarina Volanen (Minerva)

Mielenkiintoinen historiikki arvostetusta Suomalaisesta näyttelijästä ja hänen urastaan teatterissa ja valkokankaalla. Aikalaisten lämpimät muistot herättävät persoonaltaan vieraaksi jääneen näyttelijättären eloon nuoremmalle lukijalle. Viehättävä katsaus suomalaisen teatterin ja Suomi-Filmin historiaan sekä maailmaan.

Suosittelen teatterista ja vanhoista suomalaisista elokuvista nauttiville.

Myös e-kirjana

 Murtuneet mielet

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet (WSOY)

Koskettava kirja joka antaa välineitä ymmärtää aihetta josta Suomessa ei ole puhuttu. Taistelustressin ja traumaattisten kokemusten henkisesti haavoittamia miehiä leimasi häpeä aikana jona ymmärrystä eikä hoitokeinoja riittänyt rintamalla eikä kotona. Kirja on kaunistelematon kuvaus rankasta aiheesta eikä se ei tuomitse vaan ymmärtää aikaa ja ihmisiä. Avaa läheisten kommentteja omasta isoisästä jonka kerrotaan palanneen sodasta "eri miehenä".

Suosittelen kirjaa sotahistoriasta kiinnostuneille sillä se avaa uusia tasoja ymmärtää sotaa ja sotilaita.

Myös e-kirjana

Köyhän lokakuu -päiväkirja 

Susanna Alakoski: Köyhän lokakuu - päiväkirja (Schildts & Söderströms)

Ruotsinsuomalaisen kirjailijan raadollinen kuvaus köyhyydestä ja sosiaalisesta kurjuudesta hänen perheessään ja lapsuudessaan. Viranomaisten raporttien tekstit perheen tilanteesta avaavat päiväkirjamaisen kirjan monitasoiseksi kuvaukseksi arjesta joka jää hyvinvointiyhteiskunnassa sen ulkopuolelle ja perheestä joiden ongelmiin viranomaiset eivät puuttuneet. Ruotsissa kirjaa käytetään jo opiskelumateriaalina kouluissa ja Suomessa tulisi tehdä samoin.

Suosittelen.


miraNUOTIO_1KOTI JA HYVINVOINTI / Mira
Raision Myllyn myymälästä
 

Taikinasta teräkseksi

Kaisa Jaakkola, Katleena Kortesuo: Taikinasta teräkseksi (Tammi)

Poikkeaa edukseen muista treenikirjoista. Pitää sisällään saliohjelmia, ohjeita oikeanlaiseen syömiseen sekä pureutuu painonhallinnan sekä urheilun mentaali puoleen. Tehtävät ja testit ovat myös todella kiva lisä...

Kirja on kuin hyvä motivoiva personal trainer! 

 Tölkki design

Tölkkidesign - kierrätä luovasti arkeen ja juhlaan (Paasilinna)

Makeimpia käsityökirjoja hetkeen! Mitä kaikkea tölkin avausnipsukalla voikaan tehdä.. Vähemmilläkin käsityötaidoilla syntyi hetkessä kehuja kerännyt rannekotu, taitavammalta laukku.

Lahjaksi näppärälle.

 Suuri niksikirja

Irmeli Castren: Suuri niksikirja (Gummerus)

Tässä on niin must-kirja jokaiselle nuorelle ihmiselle. Kirjasta löytyy aivan loistavia ohjeita ja vinkkejä melkein mihin tilanteeseen tahansa! Muutti oman käsityksen niksi-kirjoista!

Suosittelen omaan kotiin muuttaville taikka juuri muuttaneille taikka ylipäätään ihmisille jotka haluavat selvitä asioista vähän helpommalla.

Myös e-kirjana

 Joka kokin keittokirja

 

Anna Bergenström: Joka kokin keittokirja (Otava)

Ihanan lämminhenkinen peruskeittokirja, tämän kirjan pitäisi löytyä joka kodin hyllystä. Yli yhdeksästäsadasta reseptistä löytyy jokaiselle jotakin vuoden jokaiselle päivälle!

 Totuus taivaasta

 

Eben Alexander: Totuus taivaasta (WSOY)

 

Todella mielenkiintoinen kirja meitä jokaista koskettavasta aiheesta. Ainutlaatuisen kirjasta sekä tarinasta tekee se, että kirjan kirjoittaja on itse aivoneurologi sekä tiedemies joten kirja tarkastelee tapahtumia myös tieteen kannalta.

Suosittelen lämpimästi kaikille, yksi mielenkiintoisimmista kirjoista hetkeen.

Myös e-kirjana


elina_1LAPSET JA NUORET / Elina
Porin myymälästä

 Risto Räppääjä saa isän

Sinikka Nopola, Tiina Nopola: Risto Räppääjä saa isän

Tomera Elvi-täti saapuu Rauhan syntymäpäiville. Risto on juuri koristellut täytekakun. Elviä kummastuttaa Riston käytös ja tulee siihen tulokseen, että Risto tarvii isän. Mitä ihmettä? Eikö Lennart kelpaa? Rauha laittaa tuota pikaa lehteen ilmoituksen, että etsitään isähahmoa. Lennart kuulee tästä ja alkaa toimia. Mutta miten, se selviää tästä hauskasta ja vauhdikkaasta kirjasta, josta tapahtumia ja yllättäviä käänteitä ei puutu.

Elokuvateattereissa pyörii elokuva Risto Räppääjä ja Liukas Lennart, joka osittain perustuu tähän kirjaan. Suosittelen ehdottomasti kirjaa sekä tytöille että pojille ja lasten vanhemmille, jotta tiedämme, mitä hauska punatukkainen rumpalipoika Risto puuhaa ja mistä meidän lapsemme puhuvat.

Tutustu ja ihastut varmasti!

 Onnelin ja Annelin kootut kertomukset

Lapsille

Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin kootut kertomukset (WSOY)

Onneli ja Anneli ovat parhaat ystävät. Alkaa kesäloma ja tytöt lähtevät kokeilemaan rannalle, joko vesi olisi tarpeeksi lämmintä. Mutta mitä tapahtuukaan matkan varrella Ruusukujalla?! Tytöt löytävät kirjekuoren, jota eivät uskalla avata, vaan vievät sen poliisilaitokselle. Poliisi antaa kuitenkin kuoren sisältöineen päivineen tytöille, koska nämä ovat niin rehellisiä. Kuori sisältää paljon rahaa ja loppujen lopuksi tytöt huomaavat omistavansa talon Ruusukujalla. Ruusukujan talossa on kaikkea, mitä tytöt ovat osanneet vain toivoa.

Kirja on lämmin ja ihana! Siinä on iloa, ystävyyttä ja jännitystä. Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille ja se onkin kovin ajankohtainen tällä hetkellä, sillä Onneli ja Anneli on tulossa elokuvateattereihin 17.1.2014.

 Pukin paha päivä

Lapsille

Tuomas Kyrö & Antti Kyrö: Pukin paha päivä 
(WSOY)

Erilainen, hauska ja mukavasti kuvitettu kertomus. Kertojana on - kukas muukaan kuin - joulupukki itse. Joulupukki ei asu enää Korvatunturilla vaan Pajakkalan logistiikkakeskuksessa, jossa painetaan Joulun Sanomia. Mutta kuinka käykään Pajakkalassa? Entä mahtuuko pukki savupiipusta sisään? Saavatko lapset lahjoja?

Suosittelen kirjaa yli 5-vuotiaille. Kirja kiehtoo takuuvarmasti myös isompia, kannattaa ottaa selvää!

Myös e-kirjana

 Heinähattu

Lapsille

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja Kalju-Koponen
(Tammi)

Eihän sitä ketään kestä, jos joku väittää, että on ollut vauvana kalju! Vilttitossua harmittaa, kun Heinähattu väittää moista. Mitähän mahtaa Vilttitossu keksiäkään seuraavana yönä??! Konstaapeli Isonapa saa töitä, kun Vilttitossu väittää kaljun henkilön leikanneen Heinähatun letit. Loppu hyvin, kaikki hyvin, kun sisarukset huomaavat kaipaavansa toisiaan.

Juoni ja mukava kuvitus tempaa mukaansa 3-vuotiaat ja sitä vanhemmat.

Myös äänikirjana

 Poika joka menetti muistinsa

Lapsille ja nuorille

Kreetta Onkeli: Poika joka menetti muistinsa 
(Otava)

Poika joka menetti muistinsa on vuoden 2013 Finland Junior -voittaja.

Kreetta Onkeli on kirjoittanut kirjan 13-vuotiaan poikansa innoittamana, kun tällä ei ollut mitään luettavaa. Kirja kertoo 12-vuotiaasta Artosta, joka nauraa niin paljon, että menettää muistinsa. Taskussa on vain lappu, jossa lukee: "Arto, tule viideksi kotiin. Jälkiruuaksi mansikkajäätelöä! Halit, äiti." Arto kohtaa Kimon, jonka mukaan hän lähtee. Arto selviää, vaikka vaikkeuksia on matkalla. Tarina kertoo rohkeudesta, ystävyydestä, erilaisuuden hyväksymisestä ja lähiönuorista.

Kirjaa kuuntelee mielellään nuoremmat alakouluikäiset sekä itse lukevat vanhemmat alakoululaiset sekä yläkouluikäiset.

Myös e-kirjana

 Valkea kuin lumi  

Nuorille

Salla Simukka: Valkea kuin lumi (Tammi)

Kirjan tapahtumat sijoittuvat helteiseen Prahaan. Lumikki Andersson on lähtenyt yksin matkaan, pienelle lomalle ennen kesätöiden alkua. Rauhallisesta lomamatkasta muodostuukin melkoinen jännitysnäytelmä. Lumikki törmää nuoreen naiseen, joka uskottelee olevansa Lumikin sisko. Siitä alkaa huikea ja uskomaton seikkailu. Tarina vie mennessään ja nostaa hiukset pystyyn. Kerronta on soljuvaa ja jännitys säilyy loppuun saakka. Praha on ihana kaupunki, joten on mukavaa lukea tarinaa, joka tapahtuu siellä.

Suosittelen kirjaa perheen isommille lapsille 15 vuotiaista ylöspäin ihan aikuisiin saakka.

Myös e-kirjana

 Syntymäpäivän arvoitus

Lapsille

Martin Widmark & Helena Willis: Syntymäpäivän arvoitus (Tammi)
Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja

Syntymäpäiväjuhlissa tapahtuu jänniä. Timanttikaulakoru varastetaan! Lasse ja Maija saavat tehtäväkseen selvittää arvoitus.  Onkohan sokerileipureilla näpit taikinassa?

Sopivan jännä, hauska ja mielenkiintoinen tarina tempaa mukaansa niin perheen pienimmätkin yhtä hyvin kuin vanhempansakin. Pakko selvittää tarina saman tien, ei jaksa odottaa.

Myös e-kirjana

 Siiri ja villi taapero

Lapsille

Tiina Nopola ja Mervi Lindman: Siiri ja villi taapero (Tammi)

Siirin yksi pikkuveljistä, pikku-Otto, haluaa maistaa tuttia. Samalla löytyy vanhat vauvanratttaat. Vauhdikas, hassu ja tapahtumarikas seikkailu alkaa ja pian huomataan, että pikku-Otto on kadonnut huvipuistoon.

Ihanaa iloista kirjaa suosittelen 3-vuotiaasta ylöspäin alakoululaisille saakka.

Myös cd:nä

 Soiva laulukirja  

Lapsille

Soili Perkiö: Soiva laulukirja (Tammi)

Ihastuttava kaunis soiva kirja sopii ihan perheen pienimmille sekä isommille lapsille. Kirjassa on suloisia vanhoja ja tempaavia uusia lauluja pianosäestyksineen. Kirjassa on myös kuulokeliitäntä tarkempaa kuuntelua varten.

Varma jouluhitti! Paras ostaa jokaiselle lapselle oma kirja, jottei tulee kinaa vuoroista.

 Maukan ja Väykän satukirja

Lapsille

Timo Parvela ja Virpi Talvitie: Maukan ja Väykän satukirja 
(Tammi)

Ystävykset Maukka ja Väykkä elelevät yhdessä - talossa mäen päällä. Maukan ja Väykän elo on inhimillistä, hauskaakin. Tarina opettaa toisen huomioon ottamista sekä oikean ja väärän erottamista. Kerronta on monipuolista ja moniulotteista, mutta kuitenkin perheen pienimmätkin pysyvät tarinassa hyvin mukana.

Kirja sopii hyvin sekä tytöille että pojille ihan 4-vuotiaista ylöspäin. Tekee mieli lukea yhdeltä istumalta kaikki suloiset Maukat ja Väykät.

Myös e-kirjana

Myös cd:nä 

Maksutavat
Sivukartta